Kampuscheva je med ujetništvom skušala trikrat pobegniti. Uspelo ji je četrtič. Foto: EPA
Kampuscheva je med ujetništvom skušala trikrat pobegniti. Uspelo ji je četrtič. Foto: EPA
Priklopilova hiša
Kampuscheva se je vrnila v hišo svojega ugrabitelja. Foto: EPA

Priklopil je Kampuschevo ugrabil na njeni poti v šolo leta 1998, ko je imela deset let, v ujetništvu v njegovi hiši je preživela več kot osem let, potem pa je nekega avgustovskega dne leta 2006 pobegnila svojemu ugrabitelju, ki je le nekaj ur zatem storil samomor.

Že od njenega pobega se je ugibalo o tem, ali je imel Priklopil pomagača, saj se je znova omenjalo pripovedovanje neke deklice, ki je bila priča ugrabitvi in je ki takrat povedala, da je bil v ugrabiteljevem kombiju še en človek. Osumili so Priklopilovega prijatelja Ernsta Holzapfla, vendar pa je vnovična preiskava ovrgla ta sum.

"Zdaj je čas, da končamo špekulacije in različne razlage," je dejal predstavnik avstrijskega kriminalističnega urada Kurt Linzer in ob tem pojasnil, da so preiskovalci samo za preverjanje najbolj nenavadnih namigov in anonimnih obvestil porabili kar 10.000 delovnih ur.

"Ženo našel v otroku"
Preiskava je pokazala, da Priklopil pred ugrabitvijo ni poznal niti Kampuschove niti njenih sorodnikov, pri njegovem dejanju pa ga je vodila osebna kriza, saj se je takrat sam pri sebi ukvarjal predvsem s svojim zasebnim življenjem in z mislijo, da si nikoli ne bo našel žene.

Zaradi tega je sklenil, da si bo partnerico poiskal kar v otroku, je preiskovalcem povedal Holzapfel, ki se mu je Priklopil izpovedal, tik preden je storil samomor. Tožilstvo je glede Holzapfla ugotovilo, da je bil le Prikopilov poslovni partner, s katerim sta se sicer pogosto videvala, a nikoli nista kaj dosti govorila o zasebnem življenju.

Kampuscheva danes živi prav v hiši, kjer je preživela ujetništvo in iz katere je skušala pobegniti. Zato se je odločila, da bi hišo zaščitila pred vandali in preprečila njeno rušenje. "Vem, da je groteskno - zdaj moram plačevati elektriko, vodo in davke za hišo, v kateri nikoli nisem želela živeti," je pred kratkim zaupala nemški reviji Bunte.

Konec meseca bo nemška televizija predvajala dokumentarec "Natascha Kampusch - 3096 dni ujetništva", kjer 21-letna Kampuscheva pripoveduje o življenju v ujetništvu, pobegu in življenju na prostosti.