22-letni princ naj bi bil razočaran nad odločitvijo britanske vojske. Foto: EPA
22-letni princ naj bi bil razočaran nad odločitvijo britanske vojske. Foto: EPA
Majica z napisom I'am Harry

Načelnik britanskega generalštaba Richard Dannatt meni, da bi bil Harry izpostavljen veliki nevarnosti, ta pa bi bila zaradi njegove prisotnosti povečana tudi za preostale britanske vojake. Odločitev svojih nadrejenih je Harry sprejel z razočaranjem, kljub temu pa v vojski ostaja, saj odločitev razume.

V britanski vojski so februarja odločili, da bodo v Irak poslali tudi prinčev polk Blues and Royals, ki naj bi svojo šestmesečno misijo začel ta mesec. Harry je bil nad tem navdušen, navdušeni pa so bili tudi iraški uporniki, ki so napovedali, da bodo skušali princa ubiti oziroma ugrabiti.

Pomisleki o smiselnosti napotitve Harryja v Irak so se pojavili takoj ob njeni napovedi, Harry pa je ves čas vztrajal, da ne misli posedati, medtem ko se njegovi kolegi borijo.

Sicer je Danatt še konec aprila napovedoval, da bodo Harryja kljub vsemu poslali v Basro na jug države, kjer bi moral poveljevati oddelku 12 mož s štirimi oklepniki. Napadi na oddelke, kot je Harryjev, so bili v zadnjem času močno povečani. Samo v aprilu je bilo v Basri in njeni okolici ubitih 12 britanskih vojakov. To pa naj bi bil vzrok, da si je Danatt premislil.

V Iraku je bilo od leta 2003 ubitih več kot 3.400 ameriških vojakov in 148 britanskih.

Brtianska kraljeva družina sicer tradicionalno sodeluje v britanski vojski. Harryjev stric princ Andrew je bil kot pilot helikopterja na prvi bojni črti v Falklandski vojni leta 1982, njegov brat William pa je prav tako častnik britanske vojske.