Bangkok je že skoraj mesec dni preplavljen z rdečo barvo. Foto: EPA
Bangkok je že skoraj mesec dni preplavljen z rdečo barvo. Foto: EPA
Tajska
Premier Vedžadživa kljub nemirom vztraja na položaju. Foto: EPA
Nasilje na Tajskem

A protivladni protestniki kljub krvavi bilanci napovedujejo, da bodo še naprej vztrajali na ulicah tajske prestolnice. "Ne bo več pogajanj. Rdečesrajčniki se nikoli ne bodo pogajali z morilci," je po nasilju, ki je najhujše v zadnjih 18 letih, dejal eden izmed vodij protestnikov Jatuporn Prompan. V spopadih so umrli tudi štirje vojaki.

Najhujši spopadi so se v soboto razvneli v okolici vladne palače, ki je eno izmed dveh osrednjih prizorišč vse nasilnejših protivladnih protestov. Vojska je izpred vladnega poslopja poskušala razgnati nekaj 10.000 protestnikov, ki nosijo rdeče srajce, pri tem pa naletela na močan odpor.

POVEJ MI, KAKŠNO BARVO NOSIŠ ...
- Večina kmetov in revnih meščanov podpira rdečesrajčnike, medtem ko rumenosrajčnike sestavljata srednji razred in mestna elita
- Septembra 2008 so rumenosrajčniki protestirali proti vladi; na ulice so prišli še rdečesrajčniki; "barvi" sta se spopadli med seboj
- Novembra 2008 so rumenosrajčniki zaprli glavno letališče v Bangkoku, vlada je padla in na oblast so prišli "rumeni"
- Aprila 2009 so protesti "rdečih" ovirali izvedbo vrha Aseana; v spopadih v Bangkoku umrla dva človeka
- Marca 2010 so rdeči znova šli na ulice in pred vladno poslopje zlivali kri; še vedno vztrajajo

Največ nasilja je bilo v starem mestnem jedru Bangkoka. Razmere so prišle že tako daleč, da se je vojska v soboto zvečer umaknila in protestnike pozvala k premirju. Vendar pa ga privrženci odstavljenega premierja Taksina Šinavatre niso upoštevali, zato jih je na prostem davi še vedno vztrajalo okoli 2.000. Napovedali so tudi, da se jim bodo v kratkem pridružili še drugi somišljeniki.

Vedžadživa gluh za zahteve
Rdečesrajčniki se na protestih proti vladi Abhisita Vedžadžive zbirajo že od sredine marca in zahtevajo njegov odstop, razpustitev parlamenta in predčasne volitve.

A Vedžadživa kljub nasilju za zdaj ne namerava popustiti zahtevam protestnikov. V sobotnem televizijskem nagovoru je tako poudaril, da ne bo odstopil s položaja, in zatrdil, da si bo z vlado še naprej prizadeval za rešitev nastalih razmer.

Nasilje na Tajskem