Prodi je dejal, da v vladi sicer pripravljajo ocene dolgoročnih koristi od morebitne napotitve vojske v Neapelj. Foto: Reuters
Prodi je dejal, da v vladi sicer pripravljajo ocene dolgoročnih koristi od morebitne napotitve vojske v Neapelj. Foto: Reuters
Policist v Neaplju
Od začetka leta je bilo v Neaplju ubitih že več kot 70 ljudi. Foto: EPA
Prodi v Neaplju o umorih

Prodijev namen obiska južnoitalijanskega mesta je bila razprava o načinih boja proti valu nasilja, ki je mesto pretreslo v zadnjem tednu.

V Neaplju se je Prodi srečal s predstavniki lokalnih oblasti in neapeljskim nadškofom, kardinalom Cresceniom Sepejem, obljubil pa jim je več policistov in več denarja za učinkovito delovanje organov pregona. Dejal je tudi, da vpoklic vojske v prihodnosti ni izključen.

Neapelj - mafijska prestolnica?
Neapelj je italijansko mesto, kjer je organiziran kriminal stalnica, a je dvanajst umorov od petka dalje povzročilo zaskrbljenost med lokalnimi politiki. Samo v torek so bili ubiti lastnik trgovine z računalniškimi igricami in dva člana krajevne mafije Camorra.

Na območju Neaplja deluje več kot 60 mafijskih klanov, ki skupaj štejejo okoli 6.500 članov. Ti so med seboj nenehno v konfliktu za prevlado nad teritorijem in za razdelitev dobička. Camorra je eden izmed teh klanov in je podoben sicilijanski mafiji. Ukvarja se predvsem z organiziranim kriminalom, s trgovino z drogami, tihotapljenjem, pranjem denarja in izsiljevanjem.

Italijanska vlada za dobro Neaplja
Prodi je Neapeljčane pozval, naj se uprejo mafiji, zavzel pa se je tudi za zagon gospodarstva. V petek bo v Neapelj prispel tudi notranji minister Giuliano Amato, ki naj bi lokalnim oblastem obljubil dodatnih 1.300 policistov, posodobitev opreme in postavitev video nadzora na mestnih ulicah.

Prodi v Neaplju o umorih