Protestniki v Kijevu so v ta namen zajeli tudi več drugih vladnih ustanov, podobno je tudi v drugih ukrajinskih mestih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protestniki v Kijevu so v ta namen zajeli tudi več drugih vladnih ustanov, podobno je tudi v drugih ukrajinskih mestih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kijev
Protestniki v središču Kijeva vztrajajo kljub izjemno nizkim temperaturam, ki so se spustile kar 20 stopinj pod ničlo. Foto: Reuters
Ukrajina: protivladni protestniki ostajajo na ulicah
Ukrajinska opozicija zavrnila ponudbo

V soboto se je sicer zgodil zanimiv preobrat, saj je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič opozicijskima voditeljema Aresniju Jacenjuku in Vitaliju Kličku ponudil mesto premierja in namestnika premierja. Oba sta ponudbo zavrnila rekoč, da je predsednik s tem pokazal "svojo šibkost".

Ob tem sta bila odločna, da bo opozicija še naprej vztrajala pri svojih zahtevah. Te so odstop predsednika, razpustitev vlade in razpis predčasnih volitev kot tudi umik pred kratkim sprejetega zakona, ki omejuje protestniško udejstvovanje, ter izpustitev političnih zapornikov, tudi nekdanje premierke Julije Timošenko.
Protesti se širijo na vzhod
Protesti so se že v petek razširili na zahodni del države, ki je zgodovinsko bliže Evropi, in sicer v mesta Černivtsi, Ivano-Frankivsk, Lutsk in Lvov. Danes pa so se protesti razširili tudi na vzhodni del države, ki ima tesnejše povezave z Rusijo. V mestu Sumi so protestniki okupirali mestno hišo. Več tisoč protestnikov je poskusilo vdreti v regionalno upravno stavbo v Zaporožju, kjer so policisti uporabili solzivec in dimne bombe. O podobnih dogodkih poročajo tudi iz mest Čerkasi, Černihiv, Dnepropetrovsk in Odesa.

Ukrajinski notranji minister Vitalij Zahračenko je dejal, da so prebivalci iz zahodnega dela Ukrajine, ki so se odpravili protestirat v vzhodni del države, "provokatorji".

Protestniki zasedli kongresni center
Medtem se protesti v Kijevu nadaljujejo. Protestniki so zasedli kongresni center na osrednjem Trgu neodvisnosti, kjer je sicer stražilo nekaj sto policistov, ki pa se kljub velikim količinam solzivca niso mogli ubraniti in so se morali protestnikom umakniti. Kličko je dejal, da so "stavbo zasedli brez prelivanja krvi", minister za notranje zadeve Vitalij Saharčenko pa je protestnikom očital, da namerno izzivajo. Povedal je, da so iz kongresnega centra raje umaknili policijske enote, da se položaj ne bi še dodatno poslabšal.

Televizijski posnetki so kazali veliko škode na poslopju, v centru pa bodo zdaj uredili prostor za protestnike, da se bodo lahko pogreli. V ta namen so protestniki zajeli tudi nekatere druge vladne ustanove, podobno pa se dogaja tudi v drugih ukrajinskih mestih. "Prostora za predsednika Viktorja Janukoviča je vse manj," je povedala ena izmed protestnic.

Janukovič počasi popušča?
Iz Janukovičeve Stranke regij so medtem sporočili, da so pripravili spremembe spornega zakona, ki je omejil pravice do protestiranja in ki je prejšnji teden poskrbel za ponovno oživitev in zaostritev protivladnih pogajanj. Poslanec Nikolaj Rudkovski je sporočil, da je novela pripravljena in da so privolili v zahteve opozicije po odpravi spornih določil.

Množični protesti v Ukrajini so se začeli že konec novembra, potem ko Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Protesti so decembra in na začetku januarja postopoma izgubljali zagon, s polno silo pa so znova izbruhnili prejšnjo nedeljo, ko je parlament na sporen način potrdil novo zakonodajo, namenjeno zatrtju protestnega gibanja. Prejšnji teden je nasilje zahtevalo prve žrtve, umrlo je šest ljudi, več sto ljudi pa je bilo ranjenih.


Ukrajina: protivladni protestniki ostajajo na ulicah
Ukrajinska opozicija zavrnila ponudbo