Kar je bilo videti kot obredni umor, povezan z zahtevo po izpustitvi članic Pussy Riot, se je izkazalo za
Kar je bilo videti kot obredni umor, povezan z zahtevo po izpustitvi članic Pussy Riot, se je izkazalo za "navaden" umor iz strasti. Foto: EPA

Univerzitetni profesor Igor Danilevski iz Kazana je po dvojnem umoru na zid s krvjo napisal "Osvobodite Pussy Riot". 22. avgusta oziroma pet dni po obsodbi treh članic skupine Pussy Riot na dveletno zaporno kazen s prisilnim delom je Danilevski ubil 38-letno žensko, s katero je bil v razmerju, in njeno 76-letno mater.

Usoden spor zaradi denarja in počitnic
Kot je sporočil ruski preiskovalni odbor, je Danilevski priznal, da se je videval z mlajšo žensko in jo po sporu glede denarja in počitniških načrtov zabodel do smrti. Po navedbah preiskovalcev je nato ubil še njeno ostarelo mater, ki je bila priča sporu. Policija je ob tem dodala, da dvojni umor ni bil povezan s primerom skupine.

Preden je zapustil kraj zločina v mestu Kazan, glavnemu mestu Tatarstana v osrednjem delu Rusije, je trupli žrtev v njunem stanovanju namestil tako, da bi bilo videti, kot da gre za obreden umor, prav tako pa je s krvjo žrtev na zid napisal "Osvobodite Pussy Riot".

Spletne obsodbe tudi s strani skupine
Več ruskih spletnih portalov je sicer za umor žensk odkrito obtožilo privrženca skupine. Odvetnik zaprtih članic Pussy Riot Nikolaj Polozov je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je to, kar se je zgodilo v Kazanu, "grozljivo", in meni, da gre "ali za strašansko provokacijo ali pa za psihopatski" primer. Pozneje je izrazil tudi obžalovanje, "da neki čudaki uporabljajo ime skupine Pussy Riot".

Primer razburil rusko in svetovno javnost
Članice Pussy Riot so bile v sredini avgusta spoznane za krive huliganstva in spodbujanja verskega sovraštva ter obsojene na dve leti zapora, ker so v osrednji moskovski katedrali izvedle "punkovsko molitev" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi. Razsodba je sprožila ostre proteste v ruski civilni družbi in tudi v tujini.