Grafika predvidenega projekta, ki ga je predstavil ponosni Erdogan. Foto: EPA
Grafika predvidenega projekta, ki ga je predstavil ponosni Erdogan. Foto: EPA
Sueški prekop
Panamski prekop je dolg 77 kilometrov, Sueški pa kar 190 kilometrov. A turški premier je prepričan, da se noben ne bo mogel meriti z novo turško mojstrovino. Foto: EPA

"Danes smo zavihali rokave in začeli enega največjih projektov tega stoletja. To bo delo, ki bo zasenčilo tudi Panamski in Sueški prekop," je velikopotezno dejal Erdogan na zasedanju svoje stranke, ki jo čez manj kot dva meseca čakajo parlamentarne volitve.

Dolg več kot 45 kilometrov
In kaj si je Erdogan zamislil? Carigrajski prekop, kot se bo novi dosežek imenoval, bo dolg več kot 45 kilometrov, potekal pa bo od Črnega do Marmarskega morja ter pri tem prečkal največje in gospodarsko najpomembejše turško mesto Carigrad. Prekop bo tako vzporeden strateško izjemno pomembni Bosporski ožini, naravni vodni poti, ki deli 15-milijonski Carigrad na evropski in azijski del.

Premier je prepričan, da bo novi prekop zmanjšal izredno gost promet mednarodnih tovornih ladij skozi Bosporsko ožino. "Hkrati pa želimo z novo potjo zmanjšati stopnjo nevarnosti in ogroženosti, če bi kar koli šlo narobe," je dodal.

Bosporska ožina je nevarna in prenatrpana
Skozi Bosporsko ožino vsak dan pluje več kot sto ladij, številne prevažajo surovo nafto in utekočinjen plin. Zaradi ozke poti in močnih morskih tokov se je v tej zgodovinsko pomembni ožini zgodilo več nesreč, ki zaradi neposredne bližine takoj ogrozijo tudi življenje v velemestu. Najhujša nesreča se je zgodila leta 1979, ko je romunski tanker po trku z drugim plovilom eksplodiral. Takrat je umrlo več deset ljudi, v morje pa je izteklo ogromno nafte.

Gre za eno najpomembnejših vodnih poti na Zemlji, po njej poteka tudi transport energetskih virov iz zahodne Azije in Rusije v Evropo. V povprečju jo vsako leto prevozi več kot 55.000 ladij, med njimi tudi 6.000 naftnih tankerjev.

Še letališče, hoteli, ceste ...
Erdogan se ne ozira na kritike, da gre za projekt, namenjen temu, da bodo podjetja blizu vladajoči stranki AKP pobrala ogromne zaslužke: "Omogočili bomo, da bo Carigrad kmalu postal mesto z dvema morjema. Nov prekop bo namreč ustvaril umetni otok in še en polotok." Načrt predvideva tudi gradnjo novega, še tretjega letališča, zgraditi pa bodo morali tudi nove mostove in avtoceste. Ob prekopu naj bi zrasli hoteli in stanovanjske stavbe.

Po načrtih Erdogana bo nova pridobitev široka 145 metrov in globoka 25 metrov, ni pa še želel razkriti natančne trase prekopa in finančne konstrukcije, rekoč, "da želi preprečiti negativno kampanjo, nepravičnost in nepoštenje". Po napovedih naj bi plovila po prekopu lahko začela voziti leta 2023, zaradi dimenzij pa bo omogočal pot tudi supertankerjem. "Turčija si zasluži tako nor, tako čudovit projekt do leta 2023," je dejal Erdogan in s tem spomnil na stoto obletnico razglasitve turške republike, ki jo bodo praznovali tisto leto.

Nova zmaga?
Erdogan, sicer nekdanji carigrajski župan, se bo 12. junija s svojo stranko potegoval za zmago na parlamentarnih volitvah in še tretji premierski mandat. Javnomnenjske raziskave mu napovedujejo zmago.