Pilot je preživel sestrelitev letala. Foto: EPA
Pilot je preživel sestrelitev letala. Foto: EPA
Ukrajina
Ob tem, da se spopadi na vzhodu Ukrajine nadaljujejo, je v tem trenutku za razmere ključna usoda ruskega humanitarnega konvoja, namenjenega v Lugansk. Foto: EPA
Ruska televizija RT poroča, da je Kijev priznal tovor ruskega konvoja za humanitarno pomoč. Foto: Reuters

"Med operacijo za odstranitev večje skupine teroristov je bilo na območju Lugansk sestreljeno letalo mig-29," je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Leonid Matjuhin. V zadnjih mesecih spopadov z vladnimi silami so proruski uporniki sestrelili že več ukrajinskih vojaških letal.

Uporniki so včeraj zatrdili, da jim je v spopadih z ukrajinsko vojsko uspel preboj. Uspelo naj bi jim zavarovati oskrbovalno pot med mestoma Lugansk in Doneck, ki sta še njihovih v rokah, a ju je obkolila ukrajinska vojska.

Ob tem mestne oblasti v Donecku navajajo, da naj bi bilo v obstreljevanju ponoči ubitih deset civilistov, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrej Lisenko pa je sporočil, da so vladne sile po več dneh napadov prodrle v Lugansk in prevzele nadzor nad policijsko postajo na severovzhodnem obrobju mesta. "V soboto so ukrajinske sile po spopadu za stanovanjsko naselje v Lugansku prevzele nadzor nad poslopjem policijske postaje," je povedal Lisenko.

Upornikom orožje in borci iz Rusije?
V Beli hiši so priznali, da ne morejo potrditi izjav Kijeva, da naj bi ukrajinska vojska uničila ruska vojaška vozila, ki naj bi po trditvah ukrajinske strani predvčerajšnjim vdrla čez mejo. Ne glede na to, pa na Zahodu o vplivu Rusije ne dvomijo. To pravzaprav potrjujejo tudi izjave novega premierja nepriznane Doneške ljudske republike Aleksandra Zaharčenka.

"V okviru reforme vojske so bile pridobljene zaloge v obliki 150 enot vojaške tehnike, od njih 30 tankov, drugo so druga vojaška vozila, in 1.200 vojakov, izurjenih v Ruski federaciji. Prišli so v pravem trenutku," je v petek dejal Zaharčenko.

"Pozivamo Rusijo k spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine," je že v petek v Toulonu izjavil francoski predsednik François Hollande in nagovoril tudi ruskega in ukrajinskega predsednika, Vladimirja Putina in Petra Porošenka, naj preprečita stopnjevanje nasilja in obnovita dialog.

Kijev priznava konvoj za humanitarnega
Proti ukrajinski meji se je odpravilo 16 tovornjakov iz ruskega humanitarnega konvoja s pomočjo za prebivalce na vzhodu Ukrajine. V konvoju je 280 tovornjakov, ki so pred mejo čakali na pregled in dovoljenje za vstop na ukrajinsko ozemlje. Iz Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC), ki vodi dobavo humanitarne pomoči, so sicer sporočili, da še vedno čakajo na začetek inšpekcijskih pregledov, ki bodo omogočili, da konvoj prečka mejo.

Ruska televizija RT medtem poroča, da je uradni Kijev ruski konvoj priznal za humanitarnega. Ukrajinska ministrica za socialo Ljudmila Denisova je namreč po poročanju RT-ja podpisala uredbo, ki ruski tovor označuje za humanitarno pomoč ICRC-ja.

Ruski tovor sestavlja 12 različnih vrst blaga, ki skupaj tehtajo 1.856,3 tone, piše v uradnem pismu ICRC-ja ukrajinskemu ministrstvu. ICRC je Kijev sicer zaprosil, da ruski pomoči dopusti vstop na vzhod Ukrajine.

V Kijevu in na Zahodu so sicer večkrat izrazili skrb, da je konvoj le krinka za rusko vojaško posredovanje v Ukrajini, a v Moskvi zagotavljajo, da je konvoj izključno humanitarne narave.

V Berlinu o smernicah za dolgoročno premirje
O tem, kako ublažiti napetosti na vzhodu Ukrajine, se v Berlinu pogovarjajo zunanji ministri Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije. Francoska vlada je pred sestankom zmerno optimistična in ga opredeljuje kot "prvi korak naprej po pogovorih v Normandiji prejšnji mesec". Diplomatska prizadevanja nadaljujejo tudi Združene države Amerike.

Po francoskem mnenju pomeni današnje srečanje zunanjih ministrov v Berlinu začetek približevanja ukrajinsko-ruskim mirovnim pogajanjem. Enako meni nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki upa, da bodo pogovori končno prekinili nasilje in omogočili dostavo prepotrebne pomoči prizadetim ljudem na območjih spopadov.

Nemški zunanji minister je izrazil upanje, da bodo skupaj s kolegi na pogovorih oblikovali smernice za dolgoročno prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine. Poudaril je, da imajo humanitarne razmere na vzhodu Ukrajine trenutno veliko politične pozornosti in da je treba "za to poskrbeti", vendar pa se ne sme zanemariti iskanja politične rešitve krize. "Nujno potrebujemo nov političen zagon, drugače se bomo vrnili v spiralo zaostrovanja razmer," je še dodal Steinmeier.

Pogovori za rešitev krize
Ukrajinski predsednik Porošenko in nemška kanclerka Angela Merkel sta v soboto v telefonskem pogovoru razpravljala o mednarodnih prizadevanjih za mir na vzhodu Ukrajine. Porošenko se je Merklovi zahvalil za podporo in izrazil upanje, da bodo voditelji Evropske unije posvetili posebno pozornost ukrajinski krizi na naslednjem zasedanju Evropskega sveta 30. avgusta.