Po besedah Zaharčenka ukrajinska stran dogovora ne spoštuje popolnoma, saj ni končala vseh sovražnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po besedah Zaharčenka ukrajinska stran dogovora ne spoštuje popolnoma, saj ni končala vseh sovražnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Premier samooklicane Ljudske republike Doneck na vzhodu Ukrajine Aleksander Zaharčenko je sporočil, da so proruski uporniki v skladu z v soboto podpisanim mirovnim načrtom umaknili težko topništvo na območjih na vzhodu Ukrajine, kjer je to storila tudi ukrajinska vojska.

Dogovor, ki so ga dosegli predstavniki Rusije, Ukrajine, proruskih upornikov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), med drugim predvideva razširitev sporazuma o prekinitvi ognja, vzpostavitev demilitariziranega območja ter umik težkega orožja za najmanj 15 kilometrov od fronte. Določa tudi umik "vseh plačancev" in takojšnji konec sovražnosti. Zatem naj bi nadzor nad premirjem prevzeli opazovalci Ovseja.

"Obstreljevanje se nadaljuje"
Po besedah Zaharčenka ukrajinska stran dogovora ne spoštuje popolnoma, saj ni končala vseh sovražnosti. "Obstreljevanje z ukrajinske strani se nadaljuje. To bi označil kot počasno vojaško operacijo," je danes še dejal Zaharčenko.

Proruski uporniki naj bi ohranili nadzor nad vzhodnimi pokrajinami in imeli tri leta pravico do samouprave. Dogovor naj bi vodil v končanje konflikta, v katerem je od aprila umrlo najmanj 3.000 ljudi.