Zaradi spopadov med uporniki in vladnimi enotami trpijo predvsem civilisti. Po ocenah humanitarnih organizacij kar štirje milijoni Somalcev (ena tretjina prebivalstva) potrebujejo pomoč v hrani. Foto: EPA
Zaradi spopadov med uporniki in vladnimi enotami trpijo predvsem civilisti. Po ocenah humanitarnih organizacij kar štirje milijoni Somalcev (ena tretjina prebivalstva) potrebujejo pomoč v hrani. Foto: EPA
Somalija
Številni begunci so prisiljeni živeti v nemogočih razmerah v taboriščih, kjer primanjkuje tako rekoč vsega - tudi upanja na to, da bi Somalija v bližnji prihodnosti dočakala mir. Foto: EPA

Skrajno uporniško gibanje Al Šahab je pred mesecem dni okrepilo svoje boje proti pripadnikom somalijske vlade in v zadnjih dveh dneh so padle žrtve tudi med somalijskimi politiki. V četrtek je bil v samomorilskem napadu ubit minister za varnost in še najmanj 30 ljudi, v petek pa je bil ubit poslanec v parlamentu.

"Svet in sosednje države prosimo za takojšnje posredovanje v Somaliji. Želimo si, da bi prišli v 24 urah," se je glasil obupan poziv predsednika parlamenta šejka Adena Mohameda Madobeja, medtem ko so se uporniki nevarno približali predsedniški palači. Zaradi intenzivnih spopadov je somalijska vlada tudi razglasila izredne razmere.

Uporniki zagrozili z razdejanjem v Nairobiju
Somalija je brez učinkovite vlade že od leta 1991 in trenutna prehodna vlada nadzoruje le dele Mogadiša in drobec ozemlja drugod po državi. V prestolnici je okoli 4.300 pripadnikov enot Afriške unije, ki pa nimajo mandata za resen spopad z uporniki. Al Šahab, ki naj bi bil povezan z Al Kaido, se že tri leta bojujejo za strmoglavljenje trenutne vlade.

Kenija je že v petek sporočila, da ne bo sedela križem rok in dovolila še dodatnega poslabšanja že tako slabih razmer v nemirni severni sosedi, saj se boji, da bi s tem lahko sledila destabilizacija celotne regije. Na to so se že odzvali v Al Šahabu in kenijskim oblastem sporočili, da bodo ob poskusu posredovanja napadli državo ter uničili visoke zgradbe v Nairobiju.

Leta 2006 je v Somalijo svojo vojsko poslala Etiopija in iz večjih delov države pregnala islamske upornike. Adis Abeba je vojake umaknila na začetku leta, a zdaj so se pojavila poročila, da so bili spet videni na somalijskih tleh. Ponovno posredovanje Etiopije vsekakor ne bo navdušilo Somalcev, ki zaradi nerešenih medsebojnih vprašanj svoje sosede ne pojmujejo kot prijateljsko državo.