Na ulicah Mogadiša ležijo številna trupla. Foto: Reuters
Na ulicah Mogadiša ležijo številna trupla. Foto: Reuters

Prebivalci somalske prestolnice so se med hudimi boji razbežali po zaprašenih ulicah in iskali zavetje za zidovi hiš.

Vlada trdi, da ni veliko upanja, da bi dosegla dogovor z uporniki, češ da ti nimajo političnih hotenj in imajo v svojih vrstah na stotine tujih ekstremistov. "Opozicijske skupine so nas izzivale zadnje tri tedne. Nadaljevali bomo boje s to opozicijo, ki jo sestavljajo tuje ideologije. Nasilno hočejo uničiti našo vlado, a jim ne bo uspelo," je napovedal somalski obrambni minister.

"Kmalu bomo porazili vlado, če bo bog dal," je nadaljevanje bojev napovedal tudi vplivni islamistični voditelj šejk Hasan Dahir Avejs, ki je nekoč vodil Mogadiš s predsednikom šejkom Šarifom Ahmedom, zmernim islamistom, ki je prevzel vodenje sicer propadle države v začetku leta v skladu z mirovno iniciativo. Tudi njegova vpeljava šariatskega prava ni zadovoljila skrajnih gverilcev.

Med mrtvimi in ranjenimi je tudi veliko civilistov. Od začetka leta 2007 je v spopadih umrlo vsaj 17.700 civilistov, domove pa je moral zapustiti milijon ljudi. ZN poroča, da je v zadnjih dveh tednih zaradi spopadov Mogadiš zapustilo 49.000 prebivalcev.

Sosednje in zahodne države se bojijo, da bo Somalija, zadnjih 18 let ujeta v vrtinec državljanske vojne, postala pribežališče borcev, povezanih z Al Kaido.

T. V.