Tako Iran kot tudi Indonezija z Izraelom nimata diplomatskih odnosov. Foto: EPA
Tako Iran kot tudi Indonezija z Izraelom nimata diplomatskih odnosov. Foto: EPA
Muslimani po vsem svetu so se združili v obsodbi izraelske akcije v Gazi. Foto: EPA

Silovita izraelska ofenziva v Gazi kot odgovor na Hamasovo raketiranje južnega dela Izraela je po pričakovanjih povzročila buren odziv med muslimani po vsem svetu, ki ogorčeno protestirajo, ponekod pa se javljajo prostovoljci za pomoč Palestincem.

Prostovoljcem zagotovljeno mučeništvo
Skupina iranskih konservativnih klerikov je v ponedeljek oblikovala spletno stran www.rohaniatmobarez,com, prek katere se lahko prostovoljci prijavijo za boj proti sionističnem režimu na vojaškem, finančnem ali propagandnem področju. Bojevniško kleriško društvo je sporočilo, da se je za vojaški boj proti Izraelu prijavilo že 1.100 ljudi.

Že v nedeljo je iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej z uradnim verskim odlokom muslimane povsod po svetu pozval k obrambi Palestincev v Gazi na kakršen koli način. Hamenej je vsem tistim, ki bodo v boju umrli, položil na srce, da jih bodo obravnavali kot mučenike.

Enosmerna vozovnica za Gazo
Z novačenjem prostovoljcev so začeli tudi v Indoneziji, najštevilčnejši muslimanski državi, kjer namerava skrajna islamska skupina Islamska braniteljska fronta organizirati najmanj tisoč ljudi, ki bi odšli v Gazo in se Palestincem pridružili v boju proti sovražniku.

Generalni sekretar skupine Ahmad Soebri Lubis je povedal, da bodo prostovoljce najprej poslali v vadbene centre v Indoneziji, kjer jih bodo pripravili za bojišče. "Borci morajo biti v dobri fizični kondiciji, imeti morajo močno vero in biti pripravljeni umreti," je dejal Lubis in pojasnil, da bodo prostovoljci dobili enosmerno vozovnico vse dokler ne bo Izrael poražen.

G. V.