Ajatola Ali Hamenej. Foto: EPA
Ajatola Ali Hamenej. Foto: EPA

Bogatenje urana do 60 odstotkov bi močno preseglo 3,67 odstotka, kolikor je določeno v mednarodnem sporazumu o iranskem jedrskem programu, a je tudi precej manj od 90 odstotkov, kolikor bi bilo potrebno za izdelavo jedrske bombe. Trenutno v Iranu uran bogatijo na 20 odstotkov, kar so počeli tudi pred sklenitvijo jedrskega sporazuma.

"Islamska republika se pri jedrskem vprašanju ne bo umaknila, odločno bomo nadaljevali po poti, ki jo država potrebuje za danes in jutri," je povedal vrhovni voditelj. Poudaril je, da so bile ZDA tiste, ki so odstopile od jedrskega sporazuma. Iran lahko še vedno neha kršiti zaveze iz dogovora, če se bo Washington vrnil k njemu, je dodal.

Sorodna novica IAEA ne bo več izvajal nenapovedanih inšpekcij iranskih jedrskih obratov

Kritičen je bil tudi do izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Teheran krivi Izrael za napade in sabotaže na njegov jedrski program. Hamenej je Netanjahuja označil za "klovna, ki govori, da Iranu ne bo dovolil jedrskega orožja", vendar tega ne bi "zmogli preprečiti niti mogočnejši od njega, če bi Teheran to želel". Vztrajal je sicer, da muslimanska načela Iranu preprečujejo, da bi skušal razviti orožje za množično uničevanje.

ZDA: "To se sliši kot grožnje"

Na ameriškem zunanjem ministrstvu so glede Hamenejevih izjav dejali, da "se to sliši kot grožnje". Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price ni želel odgovoriti na te "hipotetične izjave". Ponovil je pripravljenost na pogovore z Iranom o vrnitvi k jedrskemu sporazumu.

Da je Washington pripravljen obnoviti ta sporazum iz leta 2015, je v ponedeljek dejal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. "ZDA ostajajo zavezane zagotavljanju, da Iran nikoli ne pridobi jedrskega orožja," je povedal.

Zaskrbljenost zaradi dogovora Irana in IAEA-ja

V ZDA so ob tem izrazili zaskrbljenost zaradi začasnega dogovora med Teheranom in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA).

V skladu s tem dogovorom bodo lahko mednarodni inšpektorji agencije še tri mesece izvajali inšpekcije v iranskih jedrskih obratih, vendar pa ne v enakem obsegu kot doslej, in poleg tega ne bodo smeli izvajati nenapovedanih pregledov. Iran je omejil inšpekcije, potem ko ZDA niso odpravile sankcij, kar je Iran zahteval od nove administracije.

London, Pariz in Berlin obsodili odločitev Irana

Na odločitev Irana o omejitvi inšpekcij IAEA-ja so se danes odzvali Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo, vse tri evropske sopodpisnice mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu. Odločitev Irana so obsodili in izrazili globoko obžalovanje. Enotnega mnenja so, da je tovrstna odločitev Irana nevarna in da bo "pomembno ovirala dostop (IAEA) do obratov in pomembnih informacij".