Foto:
Foto:
Bodo na izid volitev vplivale tudi napake v računalniških sistemih?
Ameriški predsednik George Bush je včeraj nastopil na predvolilnem zborovanju v mestu Marlton, v zvezni državi New Jersey.
Demokratski predsedniški kandidat John Kerry je včeraj nagovoril volivce v Tampi na Floridi.

Ti so posledica novega sistema elektronskega glasovanja na predsedniških volitvah. Nekaj glasov je bilo neveljavnih, pa tudi glavni računalnik je enkrat odpovedal.

Vojski odvetnikov
Ker je prav Florida odločila predsedniške volitve pred štirimi leti, oba kandidata razmišljata tudi o pravnih možnostih, če bi se tesen rezultat ponovil tudi letos. Demokrati trdijo, da so najeli več kot 10.000 odvetnikov, imajo pa tudi pet odvetniških ekip, ki jih lahko hitro razporedijo na problematična mesta. Število republikanskih odvetnikov naj bi bilo podobno.

Vedno več zveznih držav uporablja računalniške volilne sisteme, pri katerih volivci na zaslonu, občutljivem na dotik, izberejo kandidata. Letos naj bi na tak način volila kar tretjina volilnih upravičencev.

Kost za ljubitelje teorij zarote
Računalniški volilni sistem je prebudil ljubitelje teorij zarote, o njegovih napakah pa kroži nekaj zanimivih zgodbic. Tako naj bi po pisanju časnika Economist v Indiani 5.352 volivcev oddalo kar 144.000 glasov, v Virginii pa je nekaj računalnikov glasove enostavno odštevalo.

Poleg tega na januarskih lokalnih volitvah na Floridi ob tesnem končnem izidu niso mogli ponovno prešteti glasov, kot to določa zakon, saj je računalnik natisnil le končni izid, ne pa tudi posamezne glasovnice.

Zdomci volitve vzeli resno
Ameriški zdomci v Južnoafriški republiki so, kot kaže, letošnje volitve vzeli zelo resno. Kar 230 jih je namreč izkoristilo možnost oddaje glasu na ameriškem konzulatu v Cape Townu. Predstavnik konzulata je dejal, da so pričakovali med 25 in 50 ljudi.

Raziskave kažejo na prednost Georgea Busha
Po javnomnenjskih raziskavah inštituta Gallup je v rahli prednosti ameriški predsednik George Bush. Med registriranimi volivci mu daje prednost 49 odstotkov proti Kerryjevim 46 odstotkom, med verjetnimi volivci pa prednost narase kar na 52 proti 44 odstotkom. Nekatere druge raziskave pa kažejo boljše rezultate za demokratskega izzivalca Johna Kerryja.

Anketa televizije CBS News in časopisa New York Times daje Bushu 47 odstotkov podpore, Kerryju pa 45 odstotkov, Ralph Nader pa je dobil dva odstotka. Kerryju bolje kaže raziskava inštituta Zogby, saj je izid neodločen - 45 odstotkov proti 45. Revija Newsweek daje Bushu med verjetnimi volivci prav tako krepko prednost, tj. 50 odstotkov proti 44 odstotkom. Ista anketa pa daje spodbudo tudi Kerryju, saj ugotavlja, da ima med tistimi, ki se bodo letos prvič udeležili volitev, krepko prednost pred Bushem s 57 odstotki proti 36.

Ključne zvezne države
Za večino držav je volilni izid letos predvidljiv, ostaja pa še od 11 do 16 takih, kjer lahko zmaga eden ali drugi. V teh državah pa ima prednost Kerry - v 16 državah ima Kerry 48 odstotkov proti Bushevim 46 odstotkom. Po anketi časnika Washington Post ima v 13 državah Kerry 50 odstotkov proti Bushevim 46 odstotkom. Letos naj bi bile najpomembnejše predvsem tri države - Florida, Ohio in Pennsylvanija.