Riceova je na obisku v Nemčiji, kjer se je sešla z novo nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA
Riceova je na obisku v Nemčiji, kjer se je sešla z novo nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA
Frank Walter Steinmeier in Condoleezza Rice
Pred obiskom Nemčije se je Riceova srečala z novim nemškim zunanjim ministrom. Foto: EPA
Zunanja ministra ZDA in Romunije, Condoleezza Rice in Mihai Razvan Ungureanu
Ministra ob podpisu sporazuma o postavitvi ameriških oporišč. Foto: EPA
Cia naj bi imela zunaj ZDA skrivne zapore. Foto: EPA

Ob obisku Nemčije Condoleezza Rice ni dala nobene izjave v zvezi z domnevno Cijino ugrabitvijo nekega Nemca v Makedoniji, ki je bil nato prepeljan v Afganistan. Povedala je, da je omenjeni primer še v sodnem postopku v ZDA in da zaradi tega ne sme dajati izjav.

Hkrati je zagotovila, da sta Washington in Berlin še vedno odločena tesno sodelovati v boju proti terorizmu. Merklova pa je dejala, da je njuno srečanje dober začetek nemško-ameriških odnosov v prihodnosti.

Prvo srečanje Riceove z novo nemško kanclerko Angelo Merkel je tako minil v senci Cijine domnevne uporabe nemških letališč za prevoz teroristov v skrivne zapore po svetu. Merklova je med predvolilno kampanjo obljubljala izboljšanje sodelovanja z ZDA, kar bo težko po zadnji aferi, ki pretresa odnose na osi Berlin-Washington.

Schily naj bi vedel
Nemčija trdi, da ima seznam več kot 400 pristankov Cijinih letal na svojem ozemlju, za kar naj bi določeni nemški uradniki tudi vedeli. Med njimi naj bi bil tudi nekdanji notranji minister Otto Schily.

Oporišča ZDA v Romuniji zapečatena
Riceova je iz Nemčije odpotovala v Romunijo, kjer je z romunskim kolegom Mihaiom Razvanom Ungureanujem podpisala sporazum o odprtju prvih ameriških vojaških oporišč.

Po podpisu sporazuma je dejala, da bo prisotnost ameriške vojske blizu možnih žarišč na Bližnjem vzhodu in v Srednji Aziji prispevala k odstranjevanju teroristov. Šlo naj bi za postavitev štirih oporišč, ki naj jih ZDA postavile na obali Črnega morja. Romunijo je označila kot dobro prijateljico, s katero si ZDA delijo skupne vrednote.

Romunski predsednik Traian Basescu pa je zavrnil trditve, da naj bi Romunija gostila skrivni zapor, v katerem bi lahko agentje obveščevalne agencije Cia zasliševali morebitne teroriste. Dejal je, da gre za neutemeljene deomneve. Ob tem je tudi zatrdil, da Romunija iz Iraka ne bo umaknila svojih vojakov, dokler Irak ne postane demokratična država.

V sredo naj bi Riceoca obiskala Kasneje še Ukrajino, turnejo pa bo končala v Bruslju, kjer se bo udeležila dvodnevnega rednega polletnega zasedanja zunanjih ministrov članic Nata.

Riceova nič o skritih zaporih
Preden se je Riceova podala na tokratno petdnevno turnejo, med katero bo obiskala štiri evropske države, je zanikala, da ZDA podpira mučenje omenjenih osumljencev. Potrdila je, da so osumljence prepeljali v tujino, vendar je ta postopek označila za povsem zakonit. Obtožb, da ima Cia na tujem skrite zapore, kjer osumljence zaslišujejo brez spoštovanja mednarodnega prava, pa ni niti zanikala niti potrdila.

Tožba zaradi Cie
Kaled El Masri je napovedal, da bo danes v ZDA vložil tožbo, saj je Cia po petih mesecih v zaporu ugotovila, da je aretirala napačnega moškega. O tem primeru pa bo pred parlamentarnim odborom poročal tudi nemški zunanji minister Schily, ki naj bi bil o primeru obveščen lani.