Najdaljši pogovor Putina z državljani je do zdaj trajal štiri ure. Foto: Reuters
Najdaljši pogovor Putina z državljani je do zdaj trajal štiri ure. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putin je prepričan, da mora rešitev za krizo v Ukrajini priti iz same države, in ne iz ZDA ali Rusije. Glavno vprašanje je zdaj, ali bo Kijev dal ustrezna zagotovila rusko govorečim pokrajinam. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ruski vojaki
Rusija naj bi imela ob meji z Ukrajino razporejenih 40.000 vojakov. Foto: Reuters
V Ženevi sklenili dogovor o zajezitvi nasilja v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril, da obstaja želja, da Rusijo in Ukrajino doleti ista usoda kot države nekdanje Jugoslavije, "da se jih razcepi na delčke, s katerimi se lahko manipulira".

Putin je že dvanajstič v tradicionalnem televizijskem pogovoru z državljani, na katera je odgovarjal več ur, ni želel neposredno nikogar obtožiti tega dejanja. Dejal je le, "da v svetu obstajajo številne sile, med katerimi pa se nekatere bojijo velikosti Rusije."

Dodal, da je zaupanje Rusije v ZDA izgubljeno in da se Američani obnašajo, kot jih je volja. "Jugoslavija, Kosovo, Irak, Libija ... Ko pa se mi borimo za svoje interese, potem nas obsojajo." Svetovni velesili zadnja leta stojita na nasprotnih bregovih glede mnogih vprašanja, vse od ameriških protiraketnih obrambnih načrtov, do širitve Nata in državljanske vojne v Siriji. Putin je dejal, da bi morale ZDA upoštevati interese drugih kot tudi mednarodno pravo. "Še enkrat bi rad poudaril, Rusija si želi tesnejših vezi z ZDA in bo naredila vse, kar je v njeni moči, da se bo zaupanje obnovilo."

Rusija v Ukrajino ne bo pošiljala vojske
Zanikal je "nesmiselne obtožbe", da so na vzhodu Ukrajine ruske enote ali specialci, temveč da so orožje dvignili lokalni prebivalci, da bi se branili. Zatrdil je, da v Ukrajino ne bo poslal vojske, prvič pa je priznal, da so bili pred referendumom na Krimu tam pripadniki ruske vojske.

Oblasti v Kijevu izvajajo resen zločin
Da bi vlada v Kijevu spet prevzela nadzor nad upravnimi zgradbami na vzhodu Ukrajine, je zja poslala vojaške okrepitve, kar je Putin označil za resen zločin: "Začetek vojne operacije je eden izmed najresnejših zločinov aktualne oblasti v Kijevu. So morda znoreli? Pošiljajo tanke, letala, oklepna vozila. Na koga? Na svoj narod, so res popolnoma izgubili razum?" Po njegovem mnenju bi morale ukrajinske oblasti namesto tega začeti dialog z rusko govorečim prebivalstvom.

Priključitev Krima odgovor na širjenje Nata
Ruska priključitev Krima, kjer je sedež ruskega črnomorskega ladjevja, je bila delno odgovor na širjenje zveze Nato v vzhodni Evropi. "Ko se infrastruktura vojaškega bloka premika proti našim mejam, nam to povzroča nekaj skrbi in sproža vprašanja. V odgovor je treba sprejeti nekatere odločitve," je dejal in dodal, da širjenje severnoatlantskega zavezništva potiska Rusijo stran od črnomorskega območja.

Rešitev mora priti iz Ukrajine
Kljub napetim odnosom je Putin prepričan, da bi lahko Ukrajina in Rusija dosegli kompromis, saj imata zelo veliko skupnih interesov. Kijev je pozval k pogajanjem z rusko govorečo skupnostjo na vzhodu, saj je ravno pomanjkanje dialoga povzročilo nastale razmere. Dejal je še, da ima Kremelj stike z začasno oblastjo v Kijevu, čeprav jo obravnava kot nelegitimno.

Za osovražene posebne enote ukrajinske policije Berkut, katere pripadniki so nasilno obračunali s protivladnimi protestniki in so jih po zamenjavi oblasti v Kijevu razpustili, je dejal, da so svoje dolžnosti opravljale "profesionalno in častno".

"Nove železne zavese ne bo"
Med drugim je generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena obtožil, da je še kot danski premier, njun zaupni pogovor predal medijem. "Nisem mogel verjeti svojim očem in ušesom ... kakšno zaupanje sploh še lahko obstaja, po takšnem incidentu." Na Putinove obtožbe se je že odzvala zveza Nato: "Obtožbe si popoln nesmisel. Ko je bil Rasmussen danski premier s seboj ni imel nikoli diktafona, s katerim bi snemal pogovore s Putinom ali s komer koli drugim ... na splošno pa, da bi odvrnil pozornost od svojih nelegalnih in nelegitimnih dejanj v Ukrajini, je Rusija navrgla vrsto obtožb proti Natu, ki pa izkrivljajo dejstva," je v sporočilu za javnosti zapisala

Sicer pa Rusija nima namena zaostriti odnosov z Evropo. "Odnosov med Rusijo in Evropo ne želimo poslabšati, zato upamo, da to ni namen naših evropskih partnerjev." Ruski predsednik je prepričan, da si Evropa ne more privoščiti, da se ne bi oskrbovala z ruskim plinom, saj ta pokriva med 30 in 35 odstotki potreb po plinu v evropskih državah. "Ali lahko prenehajo kupovati ruski plin? Po mojem mnenju je to nemogoče."

"Železna zavesa je sovjetska iznajdba," je dejal in dodal, da Rusija nima namena "zapreti vrat državi ali družbi".

Putin je pohvalil odnose s Kitajsko
Dejal je, da so na najvišji ravni v zgodovini in bodo imeli pomembno vlogo na svetovnem političnem prizorišču, vseeno pa ne razmišljajo o vojaško-političnem zavezništvu med Moskvo in Pekingom.

V Ženevi sklenili dogovor o zajezitvi nasilja v Ukrajini