Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je tudi pozval vse proruske separatiste, naj odložijo orožje, zapustijo zasedene javne stavbe in odstranijo zapore na cestah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kramatorsk
V Kramatorsku so domačini preprečili pot oklepnikom ukrajinske vojske. Foto: EPA
Doneck
Oboroženi moški v uniformah brez oznak so zasedli vladna poslopja v več vzhodnih mestih. Foto: Reuters
John Kerry
ZDA v Ženevi zastopa državni sekretar Kerry. Foto: Reuters
V Švici dosegli dogovor o Ukrajini
V Ženevi sklenili dogovor o zajezitvi nasilja v Ukrajini

Ukrajinska mejna služba je potrdila, da uvajajo omejitve za ruske državljane. Kot je dejal tiskovni predstavnik službe Sergej Astahov, Ukrajina v okviru protiteroristične operacije sprejema ukrepe "za omejitev vstopa na svoje ozemlje nezaželenim osebam".

Uradno obvestilo je letalska družba Aeroflot prejela od vlade v Kijevu. Prepoved vstopa na ukrajinsko ozemlje velja za ukrajinske državljane moškega spola, stare med 16 in 60 let, ki imajo prebivališče na Krimu in Sevastopolu. Ukrajinske državljanke, stare med 20 in 35 let, s tega polotoka in mesta na jugu Ukrajine, ki sta se po referendumu priključila Rusiji, bodo deležne podrobne mejne kontrole. Družine z otroki bodo mejo lahko prečkale brez dodatnega nadzora.

Aeroflot je še sporočil, da so izjeme mogoče samo v izjemnih primerih, omenjenim kategorijam prebivalstva pa so zato svetovali, naj se začasno odpovedo potovanjem v Ukrajino.

Pred pogovori v Ženevi ubiti trije proruski separatisti
Sicer pa so v Ženevi na štiričlanskih pogovorih zunanji ministri Ukrajine, Rusije in Združenih držav Amerike ter visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije dosegli dogovor o skupnih ukrepih za zajezitev nasilja v Ukrajini.

Prav tako so se dogovorili, da se morajo vse nezakonite vojaške formacije razpustiti, proruski aktivisti, ki so na vzhodu Ukrajine zasedli državne zgradbe, pa morajo te zapustiti. Četverica se je strinjala tudi glede amnestije vseh protivladnih protestnikov, ki so zaprti.

Izvajanje omenjenih dogovorov bo potekalo pod nadzorom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Lavrov: Ukrajina mora krizo rešiti sama
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na novinarski konferenci po koncu današnjih pogovorov z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, zunanjepolitično predstavnico EU-ja Catherine Ashton in ukrajinskim zunanjim ministrom Andirjem Dešicjo dejal, da Rusija "nima nobene želje poslati svojih sil v Ukrajino; to je v nasprotju z našimi temeljnimi interesi". Dodal je, da bo morala Ukrajina krizo rešiti sama, za to pa bo potrebovala spremembo ustave.

Sporočilo Judom
Kerry pa je dodal, da je kriza v Ukrajini dosegla vrhunec z grotesknim pošiljanjem obvestil Judom v vzhodni Ukrajini, da se morajo registrirati. Kot je poročala ena izmed večjih izraelskih spletnih strani Ynews.com, so Judi po odhodu iz sinagoge v Donecku dobili obvestilo, da morajo popisati svoje premoženje in plačati registracijo, "sicer jim bodo odvzeli državljanstvo".

Odbili napad separatistov
A pogovori v Ženevi so se začeli s slabo popotnico, saj so bili v mestu Mariupol na vzhodu Ukrajine v nočnem streljanju ubiti trije proruski aktivisti. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da je bilo še 13 aktivistov ranjenih, 63 pa so jih pridržali.

Prourski aktivisti še vedno zasedajo vladna poslopja v večjih mestih na vzhodu države in zahtevajo več avtonomije ali pa referendum o odcepitvi.

Kijev sprožil protiteroristično operacijo
Ukrajinske oblasti so v torek sprožile protiteroristično operacijo, s katero naj bi ponovno vzpostavile nadzor nad tem delom države, a so nekatere enote doživele ponižanje, potem ko so jim pot preprečile množice domačinov in so separatisti zasegli šest oklepnikov.

V Kijevu in na zahodu se bojijo ponovitve krimskega scenarija, potem ko se je polotok na jugu Ukrajine priključil Rusiji. Ta ima ob meji z Ukrajino razporejenih okoli 40.000 vojakov, ki bi lahko posredovali na nemirnem vzhodu države.

Nove sankcije
Evropska unija naj bi ob morebitnih neuspešnih pogovorih v Ženevi pripravila nove sankcije proti Rusiji, o tem pa razmišljajo tudi ZDA. Ameriški predsednik Barack Obama je ponovil, da se bo Rusija morala spoprijeti s posledicami svojih dejanj.

ZDA razmišljajo tudi o vojaški pomoči Ukrajini, vendar ne z orožjem, ampak z medicinsko opremo in uniformami. Senator John McCain je sicer predlagal, da bi jim poslali vsaj lahko orožje, a mu je tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Marie Harf odgovorila, da ne želijo prilivati olja na ogenj.

V Švici dosegli dogovor o Ukrajini
V Ženevi sklenili dogovor o zajezitvi nasilja v Ukrajini