Srečanje sedanjih voditeljev leta 2011, ko je bil Biden ameriški podpredsednik. Foto: EPA
Srečanje sedanjih voditeljev leta 2011, ko je bil Biden ameriški podpredsednik. Foto: EPA

Iz Moskve so sporočili, da se bosta voditelja pogovarjala o dvostranskih odnosih, problematiki strateške jedrske stabilnosti in drugih zadevah, med drugim o sodelovanju v boju proti covidu-19 in regionalnih konfliktih.

"Voditelja bosta razpravljala o celotnem spektru perečih vprašanj, saj si prizadevamo obnoviti predvidljivost in stabilnost med ZDA in Rusijo," pa je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Na srečanju ni pričakovati pomembnih dogovorov, ob sklicevanju na vire blizu dogajanju piše Politico, ki je o predvidenem vrhu poročal že v ponedeljek.

Bosta se pa lahko voditelja na štiri oči pogovorila o vprašanjih svetovne politike: kibernetski varnosti, energetiki, Ukrajini in Belorusiji.

Biden je v preteklosti dejal, da želi, da Putin preneha skušati vplivati na ameriške volitve, ustavi kibernetske napade na ameriško infrastrukturo z ozemlja Rusije, preneha ogrožati suverenost Ukrajine in izpusti opozicijskega politika Alekseja Navalnega iz zapora.

Pred petimi dnevi sta se ob robu ministrskega srečanja Arktičnega sveta na Islandiji prvič srečala tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Poudarila sta, da imata državi zelo različna pogleda na svetovno politiko, a sta ohranila optimizem glede sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam.