Težave so se za TV-ekipo Rossiya 1, ki snema preiskovalni prispevek o turški vpletenosti v naftne posle IS-ja, začele že takoj na meji. Foto: Reuters
Težave so se za TV-ekipo Rossiya 1, ki snema preiskovalni prispevek o turški vpletenosti v naftne posle IS-ja, začele že takoj na meji. Foto: Reuters
Moskva ne popušča. Foto: Reuters

A ponudbo bi težko označili za roko sprave, saj je takoj za tem Davutoglu Rusijo obtožil, da skuša na severu Sirije izvesti etnično čiščenje in da bo samo še okrepila Islamsko državo (IS).

Premier pravi, da skuša Moskva z letalskimi napadi na Latakijo prisiliti v odhod tamkajšnje sunitske Arabce in Turkmence, ki nimajo dobrih odnosov z režimom v Damasku, ter zaščititi svoja oporišča in oporišča sirske vlade. "Njihov boj ni proti Islamski državi," je poudaril in ocenil, da bo Moskva z napadi na uporniške skupine, ki se bojujejo z IS-jem, okrepila džihadiste.

Za nameček so turške oblasti danes pridržale, nato pa iz države izgnale dva ruska novinarja s TV-postaje Rossiya 1, ki preiskujeta domnevno vpletenost Ankare v naftne posle IS-ja, obtožbo Kremlja, ki je še dodatno prilila olja na ogenj. Moskva izgon novinarjev ostro obsoja in zahteva pojasnilo. "Ostro obsojamo nezakonita dejanja turških oblasti. Takšno vedenje do medijev je absolutno nesprejemljivo," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Najslabši odnosi po hladni vojni
Rusija in Turčija sta po sestrelitvi ruskega letala 24. novembra v najslabših odnosih po hladni vojni. Ankara vztraja, da je letalo kršilo turški zračni prostor, rusko letalo pa so pred sestrelitvijo tudi večkrat posvarili. Moskva temu oporeka in Turčiji, ki je članica zveze Nato, očita izdajo.

Rusija je zaradi sestrelitve letala, v kateri je umrl eden od obeh pilotov, proti Turčiji uvedla sankcije na področju trgovine in turizma. Pilot, ki je preživel, zatrjuje, da letalo ni kršilo turškega zračnega prosta, turški letali F-16 pa naj bi streljali brez predhodnega opozorila.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek sporočil, da je Sirija dva tedna po sestrelitvi Moskvi izročila črni skrinjici, ki ju bo analizirala skupaj s tujimi strokovnjaki. "Prosim vas, da jo odprete ob navzočnosti tujih strokovnjakov in vse skrbno dokumentirate," je dejal Putin in ob tem izrazil upanje, da bo črna skrinjica osvetlila, kaj se je zgodilo 24. novembra na sirsko-turški meji.

Rusija in Turčija sta po sestrelitvi letala v najslabših odnosih po hladni vojni. Ankara vztraja, da je letalo kršilo turški zračni prostor, rusko letalo pa so pred sestrelitvijo tudi večkrat posvarili. Moskva temu oporeka in Turčiji, ki je članica zveze Nato, očita izdajo.

Ankara sicer obotavljaje Moskvi predlaga, da bi v prihodnje, da bi se izognili takim situacijam, sodelovali, saj brez ustrezne koordinacije pri operacijah v Siriji vedno obstajala nevarnost "incidentov ali nenamernih konfrontacij".