Vladimir Putin je znova negativno označil krepitev Nata v vzhodnih državah zavezništva. Foto: EPA
Vladimir Putin je znova negativno označil krepitev Nata v vzhodnih državah zavezništva. Foto: EPA

Putin je v govoru ruskim diplomatom poudaril, da ve, "kako se primerno odzvati, in se tudi bo", na krepitev Natovih sil na vzhodu Evrope. Cilj tega je po njegovem mnenju spodkopati vojaško ravnovesje, zgrajeno skozi desetletja.

Vedno se bomo zmožni zanesljivo braniti
"Ne nameravamo se podati v to militaristično vročico, vendar je videti, da nas silijo v to, da bi izzvali drago in nesmiselno oboroževalno tekmo,"
je Putin dejal v govoru ruskim diplomatom. "To se ne bo zgodilo. Vendar pa tudi ne bomo šibki. Vedno se bomo zmožni zanesljivo braniti," je zagotovil ruski predsednik.

Ruska priključitev Krima vzbudila strah
Odnosi med Rusijo in Zahodom so padli na najnižjo raven po koncu hladne vojne zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in ruske vloge pri uporu separatistov na vzhodu Ukrajine. Natove vzhodnoevropske članice Estonija, Latvija, Litva in Poljska so se ustrašile ruskega ekspanzionizma, zato se je zavezništvo odločilo za okrepitev navzočnosti v Vzhodni Evropi.

Nato bo branil vsako zaveznico
Nato je ta mesec napovedal, da bo v baltske države in na Poljsko napotil štiri robustne bataljone, s čimer želi Rusiji poslati jasno sporočilo, da je pripravljen braniti vsako zaveznico. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je nato v sredo napovedal, da bo Rusija zaradi nestabilnih razmer na zahodu države, ki meji na več Natovih članic, namestila dodatnih 10.000 vojakov.