Krimski polotok je Rusija priključila leta 2014. Foto: EPA
Krimski polotok je Rusija priključila leta 2014. Foto: EPA

Pričakovano odločitev o podaljšanju sankcij do 23. junija 2017 je sprejel Svet EU-ja. "Ukrepi veljajo za državljane EU-ja in podjetja, ustanovljena na območju EU-ja. Omejeni so na območje Krima in Sevastopola," se glasi sporočilo.

Sankcije prepovedujejo vlaganja in uvoz proizvodov s Krima in Sevastopola v države članice EU-ja, medtem ko državljani EU-ja in podjetja iz EU-ja tam ne morejo kupovati nepremičnin in niti vlagati.

Turistične agencije in turistične ladje za križarjenja iz EU-ja tudi ne smejo peljati svojih gostov na Krim ali tam pristati, razen v nujnih primerih.

EU je sicer pred kratkim znova spomnil, da ne priznava nezakonite priključitve Krima in Sevastopola Rusiji. Prihodnji teden naj bi EU po pričakovanjih za pol leta podaljšal gospodarske sankcije proti Rusiji, ki jih je uvedel zaradi ruske vpletenosti v konflikt na vzhodu Ukrajine.

Podaljšanje sankcij, ki so med Brusljem in Moskvo povzročile do zdaj največjo ohladitev odnosov, naj bi po podatkih diplomatskih virov v torek potrdili veleposlaniki članic EU-ja, uradno pa nato na ministrskem sestanku 24. junija v Luksemburgu. Unija naj bi se za podaljšanje odločila zaradi ruskega nespoštovanja mirovnega dogovora iz Minska.