Natove aktivnosti imele nasprotni učinek za regionalno varnost, meni Steinmeier. Foto: Reuters
Natove aktivnosti imele nasprotni učinek za regionalno varnost, meni Steinmeier. Foto: Reuters

Ob tem je Nato pozval, naj vojaške vaje raje nadomesti z več dialoga in sodelovanjem z Rusijo. "V tem trenutku situacije ne bi smeli zaostrovati z rožljanjem in vojnim hujskaštvom," je dejal v intervjuju za nemški časnik Bild am Sonntag, ki bo objavljen v nedeljo.

"Kdorkoli verjame, da bo simbolična parada tankov na vzhodni meji zavezništva prinesla varnost, se moti," je Steinmeier izpostavil v intervjuju, ki ga povzema britanski BBC. "Vsem nam je bilo svetovano, naj ne iščemo izgovorov za obnovitev stare konfrontacije."

V vajah Anakonda 2016 na Poljskem je sodelovalo okoli 31.000 pripadnikov zavezniških sil, med katerimi je bilo 14.000 ameriških, 12.000 poljskih in 1000 britanskih vojakov. Prisotnih je bilo tudi več tisoč vojaških vozil, letal in ladij, še navaja BBC. Na vajah so sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske.

Namen vaj, ki potekajo vsaki dve leti, je preizkusiti Natovo sposobnost odgovora na grožnje. Rusija pa je vztrajala, da Natove enote ob njenih mejah predstavljajo grožnjo za njeno varnost.