Putin je dejal, da je Rusija iz krize leta 2008 izšla močnejša kot kadar koli prej. Foto: EPA
Putin je dejal, da je Rusija iz krize leta 2008 izšla močnejša kot kadar koli prej. Foto: EPA
Putin prepričuje javnost

Ruski premier je v pogovoru, ki so ga istočasno predvajale tri glavne ruske televizije, spregovoril o političnih smernicah, ki jim bo Rusija sledila ob njegovi morebitni ponovni izvolitvi za predsednika države. To je bil njegov prvi obsežnejši pogovor za televizijo, potem ko je napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnje leto.

Dejal je, da njegova kandidatura na volitvah še ne pomeni gotove zmage, in zatrdil, da imajo državljani vedno možnost izbire.

Ruski premier in nekdanji ruski predsednik je dejal, da njegovi politični nasprotniki sicer trdijo, da je v Rusiji danes vse tako slabo, da slabše ne bi moglo biti, a je treba biti pri tovrstnih izjavah zelo previden. Po njegovih besedah Rusijo od vrnitve v kaos 90. let prejšnjega stoletja loči le nekaj napačnih korakov.

Med drugim je opozoril na še vedno nemiren Kavkaz ter na težave s kriminalom in terorizmom, spomnil pa jih je tudi na pomanjkanje, ki jih je pestilo konec 80. let 20. stoletja. "Tukaj je vse prepleteno, tako v politiki kot v gospodarstvu," je posvaril.

"Vrnitev v Kremelj ni vrnitev v stare čase"
Po Putinovih zagotovilih njegova morebitna vrnitev v Kremelj še ne pomeni tudi vrnitve v stare čase in ga ne gre primerjati z dolgoletnimi vladavinami v nekdanji Sovjetski zvezi. Kot je namreč dejal, takratni komunistični voditelji niso imeli ne volje ne moči, da bi državo vodili tako, kot jo je sam.

Zavezal se je, da bo Rusija pod njegovo taktirko vodila uravnoteženo zunanjo politiko in da si bo prizadeval za ustvarjanje pogojev za razvoj države. Med temi pa sta - kot je Putin poudaril tudi na današnjem sestanku svetovalnega sveta za tuje naložbe - ključnega pomena stabilnost in predvidljivost.

Putin se je na srečanju sveta, ustanovljenega z namenom izboljšati naložbeno okolje v Rusiji, obregnil tudi ob protikapitalistične proteste, ki so te dni zajeli številne zahodne države. Poudaril je, da v Rusiji tovrstnih protestov ni in da svojih smernic gospodarskega razvoja ne misli spreminjati.

Putin prepričuje javnost