Medjedjevu še ni uspelo stopiti iz Putinove sence. Foto: EPA
Medjedjevu še ni uspelo stopiti iz Putinove sence. Foto: EPA
Kdo bo prebivalec Kremlja? Foto: EPA

Ta načrt je objavil ruski časopis Vedomosti. Ko je Medvedjev, Putinov varovanec, v sredo predlagal podaljšanje predsedniškega mandata s štirih na šest let, je bil to vse le del strategije, ki si jo je zamislil Vladislav Surkov, predsednikov namestnik vodje osebja, so zapisali.

"Po tem scenariju želi Medvedjev doseči spremembe ustave in se nato takoj umakniti, da bi se Putin lahko znova vrnil v Kremelj kot predsednik, in to za daljše obdobje. Če bi Medvedjev odstopil, bi Rusi odšli na nove volitve, na njih pa bi Putin po predvidevanjih zanesljivo zmagal, saj je še vedno zelo priljubljen. Tako bi si zagotovil mesto prvega moža za dva šestletna mandata, torej kar do leta 2021," še piše časopis.

Putin ne more pozabiti Kremlja?
Za amandma za spremembo ustave je potrebna dvotretjinska večina v spodnjem domu parlamenta, dumi, kjer imajo prokremeljske stranke večino. Če bo amandma sprejet, bo to prva sprememba ruske ustave po njenem sprejetju leta 1993. Putin, zdajšnji premier, je bil na predsedniškem stolčku osem let, dva zaporedna mandata, kar je največ, kar trenutno dovoljuje ustava. Po odhodu s položaja nikoli ni zavrnil možnosti, da bi se na položaj vrnil. Svetovalec Medjedjeva je sicer ta načrt zanikal.

Medtem ko Putinovi podporniki omenjeni načrt podpirajo, pa ga je vodja opozicije Boris Nemcov označil kot "izjemno nevarnega". "Njegov namen je doseči neprekinjenost 'putinizma', ki pa prinaša korupcijo, inflacijo in mednarodno osamitev."

A. P.