Putin upa, da se bodo lahko ognili najhujšemu. Foto: Reuters
Putin upa, da se bodo lahko ognili najhujšemu. Foto: Reuters
Rusija svari pred prenagljenimi potezami ZDA. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je Al Asada označil za "žival, ki ubija s plinom". Foto: Reuters
Sirija
Zahodne države so prepričane, da je kemični napad konec tedna odgovoren režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Varnostni svet
Za sprejetje resolucije v Varnostnem svetu je potrebnih najmanj devet glasov, nobena od petih stalnih članic (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija) pa ne sme biti proti. Foto: Reuters
Živčna vojna med ZDA in Rusijo zaradi Sirije
Američani rožljajo z orožjem
Trump grozi z napadom na Sirijo
Varnostni svet brez odločitve o Siriji

Kot je dejal, je položaj v svetu zelo problematičen. "Pereča svetovna vprašanja vzbujajo samo skrbi, stanje postaja vse bolj kaotično," je dejal Putin na slovesnosti ob sprejemu novih veleposlanikov.

"Kljub temu še vedno upamo, da bo nazadnje zmagala zdrava pamet, mednarodni odnosi prešli v konstruktivno fazo, celoten svetovni sistem pa postal stabilnejši in predvidljivejši."

Ameriški predsednik Trump je pred tem po Twitterju opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle napad na Sirijo. Moskva odgovarja, da bi bil ameriški napad lahko le pretveza za brisanje sledi "provokacije".

"Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne, nove in pametne. Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa," je zapisal Trump.

S tem se je verjetno odzval na izjavo ruskega veleposlanika v Libanonu Aleksandra Zasipkina, ki je na libanonski televiziji dejal, da bodo ob morebitnem ameriškem napadu rakete sestrelili in napadli objekte, od koder jih bodo izstrelili.

Ameriški predsednik želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja Al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Rusija je posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razmere označil za zelo napete.

Kemični napad kot provokacija?
Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je opozorila, da bi lahko bil ameriški raketni napad na Sirijo le pretveza, s katero bi uničili dokaze o domnevnem kemičnem napadu v sirskem mestu Duma, ki je po mnenju Moskve le provokacija, s katero želi Zahod upravičiti posredovanje.

"Ali je smisel vsega skupaj v tem, da se odstranijo sledi provokacije, tako da mednarodni inšpektorji ne bodo imeli česa iskati kot dokaz," se je na Facebooku vprašala Zaharova, ki je še zapisala, da bi bilo bolje, če bi ZDA napadle teroriste, ne pa zakonito vlado v Siriji, ki se že sedem let bojuje proti mednarodnim teroristom na svojem ozemlju.

Sirija: Trumpove grožnje nevarno stopnjevanje
Sirija je Trumpove grožnje z raketnim napadom označila za "nevarno stopnjevanje".

"Nismo presenečeni nad takšnim nevarnim stopnjevanjem režima, kakršen je ameriški, ki je spodbujal in še naprej spodbuja terorizem v Siriji," so sporočili s sirskega zunanjega ministrstva.

WHO zahteva dostop do kraja napada
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je predtem sporočila, da simptomi okoli 500 Sircev, ranjenih v sobotnem napadu v mestu Duma, kažejo na uporabo kemičnega orožja, zato organizacija zahteva neomejen dostop do žrtev.

V sobotnem napadu naj bi helikopter sirskih sil odvrgel bombo s kemičnim orožjem nad mesto Duma, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov v oblegani enklavi Vzhodna Guta. Po najnovejših podatkih WHO-ja je umrlo več kot 70 ljudi, med njimi 43 zaradi stika z zelo strupenimi snovmi. Več kot tisoč ljudi naj bi bilo ranjenih.

Po podatkih partnerskih organizacij WHO-ja v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, to so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic. "V napadu naj bi bili prizadeti tudi dve zdravstveni ustanovi," še navaja WHO.

"Nad temi strašnimi poročili in podobami iz Dume bi morali biti zgroženi," je poudaril predstavnik WHO-ja Peter Salama. Dodal je, da organizacija zahteva takojšen neoviran dostop na območje, da bi nudila pomoč prizadetim v napadu in proučila posledice napada za zdravje.

Napetost med silami narašča
Po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi se vse glasneje omenja letalsko posredovanje zahodnih sil v Siriji. Zaradi napada se je v torek na izrednem zasedanju sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov. VS po pričakovanjih ni sprejel nobene odločitve v povezavi z napadom. Najprej je Rusija z vetom preprečila sprejetje ameriškega predloga resolucije, s katero bi uvedli mednarodno preiskavo dogodka. To je bil že 12. veto Rusije, s katerim je preprečila ukrepanje VS-ja proti sirskemu režimu. Predlog resolucije je sicer podprlo 12 od skupno 15 članic. Proti je bila še Bolivija, Kitajska pa se je vzdržala.

Ameriška veleposlanica Nikki Haley je dejala, da bi bila ta resolucija "goli minimum, ki ga VS lahko stori kot odgovor na sobotni napad". A ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je presodil, da bo resolucija le izgovor ZDA za upravičevanje nadaljnjih dejanj v Siriji. "Veto bomo uporabili, da zaščitimo mednarodno pravo, mir in varnost in da zagotovimo, da v svoje avanture ne potegnete tudi Varnostnega sveta," je dejal ruski veleposlanik. Ob tem je Washington posvaril, naj se "vzdrži načrtov o vojaškem posredovanju, ki jih pripravlja".

Zatem je Varnostni svet glasoval še o ruskem predlogu resolucije, ki bi prav tako uvedla določeno preiskavo dogodka v Dumi. Vendar pa ruski predlog ni dobil zadostne podpore; podprlo ga je le šest držav, sedem pa jih je bilo proti.

Med ameriškim in ruskim predlogom je bila po besedah Haleyjeve sicer pomembna razlika - Rusija naj bi imela vpliv na izbiro preiskovalcev in možnost ocene najdenih dokazov. "To ne bi bila neodvisna preiskava," je poudarila.

Nato je bil na mizi še tretji predlog, ki pa tudi ni bil sprejet. ZDA, Velika Britanija in Francija so dale namreč veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki jo je predlagala Rusija. Resolucijo je podprlo pet držav, štiri so bile proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Trump in Mattis sta se posvetila le Siriji
Zahodne sile se strinjajo, da morajo odkriti odgovorne za napad v Dumi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bi z napadi merili na kemične obrate sirske vlade. Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi razmer v Siriji odpovedal turnejo po Južni Ameriki, vse druge obveznosti je preklical tudi obrambni minister James Mattis. Po poročanju BBC-ja bi to lahko namigovalo, da bi lahko ameriška administracija pripravljala obsežnejšo vojaško operacijo, ne pa le nekaj napadov.

Savdijci so pripravljeni pomagati
Da se je v vojaško operacijo v Siriji pripravljena vključiti tudi Savdska Arabija, je izjavil tamkajšnji kronski princ Mohamed bin Salman. "Če bo naše zavezništvo s partnerji to zahtevalo, se bomo vključili," je dejal po pogovorih z Macronom.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je zaradi morebitnih letalskih napadov v Siriji letalske družbe pozvala k previdnosti pri letenju v vzhodnem Sredozemlju v prihodnjih 72 urah. Eurocontrol je na svoji spletni strani zapisal: "Zaradi mogočih letalskih napadov v Siriji in zaradi mogočih začasnih prekinitev radijskih zvez morajo vse letalske družbe sprejeti vse ustrezne varnostne ukrepe pri načrtovanju poletov v vzhodnem Sredozemlju."

Živčna vojna med ZDA in Rusijo zaradi Sirije
Američani rožljajo z orožjem
Trump grozi z napadom na Sirijo
Varnostni svet brez odločitve o Siriji