Putin je obiskal Havano, naslednja postaja pa bo Buenos Aires. Foto: EPA
Putin je obiskal Havano, naslednja postaja pa bo Buenos Aires. Foto: EPA

Prva na vrsti je bila Kuba, ki ji je Rusija pred kratkim odpisala 90 odstotkov njenega 35 milijard dolarjev vrednega dolga, ki se ji je nakopičil še v času Sovjetske zveze. Putin se je srečal s predsednikom Raulom Castrom, sestal pa se bo tudi z njegovim predhodnikom, Fidelom Castrom. Odnosi med Kubo in Rusijo so se ohladili po razpadu Sovjetske zveze leta 1991, a so se v zadnjih letih izboljšali.

Putin je dejal, da so ruska podjetja zainteresirana za vlaganje v plastične proizvode, avtomobilske dele in težko mehanizacijo za železniško industrijo, poroča BBC.

Buenos Aires do Moskve prijazen
Naslednja Putinova postaja bo Argentina. Predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, ki podpira Moskvo v odnosu do Zahoda, obžaluje, da trgovinska menjava z Rusijo, v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev, ni bila večja, poroča rt.com. Argentina petino svoje energije pridobiva z rusko tehnologijo, ta odstotek pa se bo še povečal z novo, več milijard dolarjev vredno jedrsko elektrarno, ki naj bi jo zgradilo rusko državno podjetje Rosatom.

Skupna razvojna banka s 100 milijardami dolarjev
Po Buenos Airesu bo Putin obiskal še Brazilijo, kjer si bo ogledal finale svetovnega prvenstva v nogometu, nato pa se bo v Fortalezi udeležil še vrha držav BRICS, med katerimi so še Indija, Kitajska in Južna Afrika. Voditelji naj bi dosegli dogovor o skupni razvojni banki, ki bo razpolagala s 100 milijardami dolarjev. Pomagala naj bi državam v razvoju, da te postanejo manj odvisne od posojil organizacij, kot sta Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka.

Pred potjo je Putin v intervjuju dejal, da je Brazilija ena izmed držav, ki bi morale igrati vidnejšo vlogo na svetovnem odru. Rusija naj bi tako podprla brazilsko potegovanje za sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov. Brazilija je sicer največja ruska trgovska partnerica.

Rusija išče zaveznike
Putin se bo srečal še z več kot deset latinskoameriškimi voditelji. Analitiki menijo, da skuša Putina poiskati zaveznike v Latinski Ameriki v času, ko so Rusijo osamile sankcije zaradi ukrajinske krize in so njeni odnosi z Zahodom najslabši od konca hladne vojne.