Srečanje Putina in Fidela Castra leta 2000 v Havani. Foto: EPA
Srečanje Putina in Fidela Castra leta 2000 v Havani. Foto: EPA

S sporazumom, ki sta ga državi podpisali oktobra lani, se je končal 20 let dolg spor med Rusijo in Kubo, pri čemer mora zadnja še 3,3 milijarde dolarjev odplačati v 10 letih.

Prvi obrok naj bi Kuba plačala oktobra, vsoto pa naj bi nakazala na račun, ki ga je pri Narodni banki Kube odprl ruski državni upnik Vnešekonombank.

Sporazum so z naglico pospravili pod streho na zadnji dan spomladanske seje v Dumi, teden dni pred uradnim obiskom predsednika Vladimirja Putina na Kubi, kjer se bo ta srečal s kubanskim predsednikom Raulom Castrom in njegovim bratom, nekdanjim voditeljem Fidelom Castrom.

"Izraz bratske ljubezni"
Sporazum po poročanju Moscow Timesa pozdravljajo kot izraz bratske ljubezni, ki bo pripeljal do vrste novih naložb ter trgovinskih dogovorov med Rusijo in Kubo.

Ena izmed tistih, ki je odpis dolga podprla, je poslanka Valentina Tereškova, sicer nekdanja astronavtka, ki je svoje kolege spomnila, da je po katastrofi v Černobilu leta 1986 Kuba odprtih rok sprejela 40.000 sovjetskih otrok, da bi jim tako pomagala okrevati. Vsi pa niso njenega mnenja. "Ko govorimo o odpisovanju dolgov, celo 'bratskim državam', vedno pozabljamo na naše ljudi," je dejal poslanec Liberalnodemokratske stranke Anton Iščenko. "Če bi Rusija tako zelo rada naredila Kubi uslugo, zakaj potem vlada ne predlaga brezplačnih izletov za vse Kubance? Zakaj si ne bi prizadevali za to?"