Proruski separatisti na nadzorni točki v bližini Donecka. Foto: Reuters
Proruski separatisti na nadzorni točki v bližini Donecka. Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk
Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk na obisku vadbišča ukrajinske vojske v bližini Kijeva. Foto: Reuters

Na govoru poslovnežem v Sankt Peterburgu je dodal, da je model unipolarnega sveta propadel in da bi imela uvedba sankcij proti Rusiji "učinek bumeranga". Zahodne države je obtožil, da še poglabljajo svetovno gospodarsko krizo, in dodal, da je velika ruska skrb, da bo Ukrajina postala članica Nata.

Milijarde kapljajo v Kijev
Svetovna banka je medtem odobrila skoraj 1,5 milijarde dolarjev za financiranje treh projektov v Ukrajini, in sicer kot znak pomoči pri sprejetju nujnih reform in zgradnji potrebne infrastrukture. 750 milijonov dolarjev je namenjenih podpori "visoko prioritetnih" reform, vključno s prizadevanji v boju proti korupciji v javnem sektorju ter reformam "neučinkovitih in nepravičnih subvencij". Zagotovila bo tudi 382 milijonov dolarjev za podporo izboljšanju energetske učinkovitosti ter 350 milijonov dolarjev za financiranje vodne in komunalne oskrbe. Ta nova naložba pomeni za Svetovno banko posojilo Ukrajini za 3,39 milijarde dolarjev.

Svetovna banka je marca napovedala, da namerava zagotoviti Ukrajini do konca leta 3,5 milijarde dolarjev. Mednarodni denarni sklad (IMF) načrtuje v naslednjih dveh letih za Ukrajino nameniti 17 milijard evrov denarne pomoči. "Pomagamo Ukrajini, ker želimo pomagati ljudem izboljšati svoja življenja in doseči, da si država ekonomsko opomore v odločilnem trenutku," je dejal predsednik Svetovne banke Džim Jong Kim. "Ukrajinske oblasti so pripravile obširen program reform, za katere so se obvezali, da jih bodo sprejeli s podporo Svetovne banke," je še dejal.

Po napovedih IMF se bo zaradi proruskih separatističnih gibanj v vzhodni Ukrajini ukrajinsko gospodarstvo v letu 2014 skrčilo za pet odstotkov.

V bližini Donecka novo nasilje
V spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti blizu Donecka na vzhodu Ukrajine je bilo ubitih pet ljudi. Spopadi potekajo v vasi Karlivka, eden od ubitih je pripadnik vladnih sil, druge žrtve so separatisti. V četrtek je v pokrajinah Lugansk in Doneck, ki sta po referendumih razglasili neodvisnost, prišlo do najbolj krvavih spopadov med silami, zvestimi Kijevu, in proruskimi oboroženci od začetka protiteroristične operacije 13. aprila, s katero želi Kijev znova prevzeti nadzor na vzhodu države. V četrtek je bilo ubitih 18 ukrajinskih vojakov v dveh napadih separatistov z granatami in avtomatskim orožjem.

V nedeljo predsedniške volitve
Do napadov prihaja pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami, ključnimi za prihodnost države po šestih mesecih politične krize, ki je državo pahnila na rob državljanske vojne in razpada. Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je v četrtek Rusijo obtožil, da stopnjuje spor in ovira predsedniške volitve. Od Varnostnega sveta ZN-a je zahteval izredno zasedanje o krizi.