Ruski predsednik Vladimir Putin med pogovorom s študenti. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin med pogovorom s študenti. Foto: Reuters

Video z naslovom Putinova palača si je na spletu ogledalo že več kot 86 milijonov ljudi. Glede na navedbe v videu naj bi palačo financirali oligarhi, ki so blizu ruskemu predsedniku Putinu, navaja BBC.

Putin je v ponedeljek video označil kot "dolgočasno kompilacijo in montažo". "Nič, kar je prikazano v tem videu, ne pripada meni ali mojim sorodnikom," je dejal Putin med pogovorom s študenti.

V Rusiji močno odmevajo sobotni protesti v podporo Navalnemu

31. januarja novi protesti v podporo Navalnemu
Medtem pa so sodelavci opozicijskega voditelja Navalnega, ki je po vrnitvi iz Nemčije v 30-dnevnem priporu, pozvali k novim protivladnim protestom prihodnji konec tedna. "31. januarja ob 12. uri. Vsa mesta v Rusiji. Za svobodo Navalnega. Za svobodo vseh. Za pravičnost," je na Twitterju zapisal eden najožjih sodelavcev vodje ruske opozicije Leonid Volkov.

Kot je pojasnil, so se za ta dan odločili, ker je najbližje 2. februarju. Takrat je predvideno zaslišanje Navalnega na moskovskem sodišču zaradi obtožb, da je kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti po obsodbi na pogojno zaporno kazen leta 2014.

Rusija protestirala pri ameriškem veleposlaniku v Moskvi
Rusija je medtem tudi uradno izrazila protest pri ameriškem veleposlaništvu v Moskvi zaradi njegovih objav na spletu glede sobotnih protestov. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je na pogovoru z ameriškim veleposlanikom izrazil "oster protest", ker je veleposlaništvo "na družbenih omrežjih in svojih spletnih straneh širilo objave, s katerimi je podpiralo nezakonite shode v več ruskih mestih", je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Maria Zaharova.

Nemški zunanji minister Heiko Maas in visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell med razpravo v Bruslju. Evropska unija za zdaj ne bo uvedla novih sankcij proti Rusiji, jo je pa pozvala, naj izpusti Alekseja Navalnega. Foto: Reuters
Nemški zunanji minister Heiko Maas in visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell med razpravo v Bruslju. Evropska unija za zdaj ne bo uvedla novih sankcij proti Rusiji, jo je pa pozvala, naj izpusti Alekseja Navalnega. Foto: Reuters

Na protestih aretirali več kot 3700 ljudi
Na sobotnih protestih v podporo Navalnemu, ki so potekali v več kot sto mestih po vsej Rusiji, so po podatkih nevladne organizacije OVD-Info aretirali več kot 3700 ljudi. Izbruhnili so tudi spopadi med policisti in protestniki.

Zunanji ministri članic EU-ja čakajo na razvoj dogodkov v Rusiji
O položaju v Rusiji so razpravljali tudi zunanji ministri Evropske unije, med njimi tudi slovenski Anže Logar, na zasedanju v Bruslju. Ministri so obsodili pridržanje opozicijskega voditelja Navalnega kot povsem nesprejemljivo, odločitev o novih sankcijah proti Rusiji pa niso sprejeli, saj Unija čaka na razvoj dogodkov v Rusiji.

Borrell prvi teden februarja v Moskvo
"Unija čaka na to, kaj se bo zgodilo v sodnem postopku proti Navalnemu,"
je povedal nemški zunanji minister Heiko Maas. Odločitve o novih sankcijah proti Rusiji zaradi Navalnega v ponedeljek niso bile pričakovane, saj so v EU-ju že pred zasedanjem jasno povedali, da bodo počakali na naslednje korake Moskve, kamor bo prvi teden februarja odpotoval visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.