Berlusconi naj bi imel med vladanjem pod nadzorom 90 odstotkov italijanskih medijev. Foto: EPA
Berlusconi naj bi imel med vladanjem pod nadzorom 90 odstotkov italijanskih medijev. Foto: EPA
Nova afera z Berlusconijem

Prisluhi med državno televizijo RAI in zasebno medijsko hišo Mediaset, ki je v lasti Berlusconija, namreč kažejo, da naj bi se dogovarjali o novinarskem poročanju, ki bo koristila nekdanjemu premierju. Dva vodilna človeka medijskih hiš naj bi se pogovarjala, kako po zadnjih lokalnih volitvah aprila 2005 čim bolj ublažiti poraz Berlusconijeve opcije, ki je bil takrat še na oblasti. Predstavnica RAI-a kolegu iz Mediaseta predlaga, da naj bi v času, ko bo nacionalka predvajala oddajo o volilnih rezultatih, predvaja zelo priljubljen šov.

Prisluhe je objavil časopis La Repubblica, Mediaset pa je obtožbe zanikal in napovedal tožbo proti omejnenemu časopisu. Berlusconi tega še ni komentiral, je pa njegov politični zaveznik dejal, da La Repubblica skuša vplivati na poslance, ki bodo v kratkem sprejemali reforme zakona o medijih, katerih namen naj bi bil kaznovanje Mediaseta.

"Taka medijska operacija je usmerjena k pospešitvi sprejemanja zakona, ki ima za cilj uničenje Berlusconijevih podjetij," pravi Renato Schifani, sicer poslanec Berlusconijeve stranke.

RAI v primežu politike
Že ko je bil Berlusconi na oblasti, so nanj padali številni očitki, da ima nadzor nad 90 odstotki medijev. Zanimiv pa je tudi podatek, da RAI vedno poroča bolj naklonjeno trenutnim oblastem, saj njegov svet imenujejo poslanci in vlada. Tako je tudi zdaj, ko je na čelu levosredinski voditelj Romano Prodi. Omenjene reforme, ki so na klopeh poslancev že nekaj časa, pa predvidevajo zmanjašanje vpliva politike na delo državne televizije.

Walter Veltroni vodja nove levosredinske Demokratične stranke in verjetni naslednik Prodija na čelu vodje levosredinske koalicije je to komentiral, kot zelo resno zadevo.

M. R.

Nova afera z Berlusconijem