Španski premier Rajoy je razpustil katalonski parlament, odpustil katalonsko vlado in napovedal predčasne parlamentarne volitve. Foto: Reuters
Španski premier Rajoy je razpustil katalonski parlament, odpustil katalonsko vlado in napovedal predčasne parlamentarne volitve. Foto: Reuters
Barcelona
Katalonci na ulicah Barcelone še naprej slavijo razglasitev neodvisnosti, medtem ko Madrid sprejema ukrepe. Foto: Reuters
Barcelona
Podporniki katalonske neodvisnosti so razglasitev neodvisnosti proslavili s penino. Foto: Reuters
Senat
Stoječ aplavz za Rajoya po njegovem nagovoru v senatu. Foto: Reuters
Carles Puigdemont
Nadaljevanje v četrtek začete seje katalonskega parlamenta je bilo napeto, opozicijski poslanci so bojkotirali glasovanje. Foto: Reuters
Katalonija med neodvisnostjo in izgubo avtonomije
Katalonci slavijo neodvisnost, Madrid pripravlja ukrepe

"Verjamemo, da je nujno poslušati vse prebivalce Katalonije, da se lahko sami odločajo o svoji prihodnosti in da nihče ne more zunajzakonsko ukrepati v njihovem imenu," je v govoru dejal španski premier.

Rajoy je razpustil tudi celotno katalonsko vlado in napovedal, da bodo položaje prevzela ministrstva osrednje vlade v Madridu. Prav tako je odpustil vodjo katalonske policije.

Razglasitev katalonske neodvisnosti nameravajo v Madridu razglasiti za nezakonito, državno tožilstvo pa je ovadbo že podalo na sodišče.

Španska vlada s pooblastili na vseh področjih
Španska vlada bo z omenjenimi ukrepi dobila pooblastila na gospodarskem, finančnem, davčnem in proračunskem področju. Organi, ki jih bo imenoval Madrid, bodo pridobili vse pristojnosti tudi na področju telekomunikacij in katalonskih javnih medijev, je poročal novinar TV Slovenija Adrijan Bakič.

Katalonci vendarle razglasili neodvisnost
Katalonski parlament je popoldne vendarle razglasil težko pričakovano neodvisnost. Razglasitev je na tajnem glasovanju ob 15. uri podprlo 70 poslancev katalonskega parlamenta, deset jih je bilo proti, dve glasovnici sta bili prazni, je povedala tiskovna predstavnica katalonske vlade. Preostali poslanci 135-članskega parlamenta, to so predstavniki Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos, so pred glasovanjem protestno zapustili dvorano.

Rajoy po razglasitvi neodvisnosti sklical sejo
Premier Rajoy je za ob 18. uri sklical zasedanje vladnega kabineta. Razpravo o ukrepih mu je omogočil senat, ki je potrdil prevzem nadzora nad Katalonijo oz. uvedbo 155. člena ustave. Izid glasovanja senata je prišel kmalu po razglasitvi neodvisnosti katalonskega parlamenta. "Vse Špance prosim za mirnost. Vladavina prava bo v Katalonijo vrnila zakonitost," je nekaj minut po razglasitvi katalonske neodvisnosti tvitnil Rajoy.

Mednarodni akterji na strani Španije
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je Špance in Katalonce pozval, naj izberejo moč razprave, tudi belgijski premier Charles Michel je Madrid in Barcelono pozval k pogovorom. Španski prevzem nadzora nad Katalonijo so podprli zunanje ministrstvo ZDA, francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Zveza Nato je sporočila, da gre v konfliktu za notranje vprašanje Španije.

Tiskovni predstavništvi britanske vlade Therese May in nemške vlade Angele Merkel sta sporočili, da državi ne priznavata in ne bosta priznali katalonske neodvisnosti. Škotsko ministrstvo pa je sporočilo, da razumejo in spoštujejo držo katalonskega parlamenta.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je ponovilo dozdajšnja stališča. MZZ zagovarja univerzalno in neodtujljivo pravico vseh narodov do samoodločbe, pri čemer mora biti ta izražena in izvedena v skladu z demokratičnimi standardi, na zakonit način in skladno s španskim pravnim redom in mednarodnim pravom.

Ob tem so na MZZ-ju tudi poudarili "potrebo po iskanju rešitve katalonskega vprašanja z dialogom v ustavnem okviru po mirni poti, pri čemer morajo biti v tem procesu polno spoštovane temeljne človekove pravice in svoboščine".


Barcelonska županja nasprotuje razglasitvi neodvisnosti

Županja Barcelone Ada Colau je na Facebooku izrazila nasprotovanje enostranski razglasitvi katalonske samostojnosti v regionalnem parlamentu in odločitvi španskega senata, ki je sprejelo ukrepe za odvzem avtonomije Kataloniji. "Tisti, ki želimo preprečiti konfrontacijo in pozivamo k dialogu, zdravi pameti in usklajeni rešitvi, smo v večini v Kataloniji in Španiji," je zapisala.

Tudi Puigdemont poziva k ohranitvi miru
Katalonski premier Carles Puigdemont je po potrditvi ukrepov španskega senata Katalonce pozval k miru in ohranitvi dostojanstva. "Smo družba, ki se je vedno odzivala mirno," je dejal in dodal, da je legitimno izvoljen parlament naredil korak, za katerega so se dolgo borili.

Na ulicah Barcelone se je med glasovanjem v katalonskem parlamentu zbralo več deset tisoč zagovornikov samostojne Katalonije. Ti so prek dveh velikih zaslonov spremljali dogajanje v parlamentu, ploskali in v katalonščini vzklikali slogane, preden so zapeli katalonsko himno.

V katalonskih mestih snemajo španske zastave
Medtem so z mestnih hiš v več katalonskih mestih že sneli španske zastave, česar v prestolnici Barceloni sicer niso storili. Zastavo so sneli z mestne hiše v petem največjem katalonskem mestu Sabadell in Gironi, kjer je nekoč županoval tudi Puigdemont. Španskih zastav prav tako ni več na mestnih hišah v Figueresu, Vicu in Tortosi.

Puigdemont v četrtek ni sklical predčasnih volitev
Opozicijski poslanci so Puigdemonta v četrtek pozvali, naj skliče predčasne regionalne volitve in pomiri razmere ter se tako izogne drastičnemu koraku Madrida, kar pa je katalonski vodja zavrnil. Kot je dejal, od španskih oblasti ni dobil zadostnih zagotovil, da bi se volitve dejansko izvedle in upoštevale, zato volitev ni razpisal in je odločitev o nadaljnjih ukrepih prepustil katalonskemu parlamentu.

Katalonija med neodvisnostjo in izgubo avtonomije
Katalonci slavijo neodvisnost, Madrid pripravlja ukrepe