Težava v Srbiji pa je nastala tudi zato, ker je ministrstvo za kmetijstvo dvignilo mejo aflatoksina z 0,05 mikrograma na kilogram, kar je dovoljena meja v EU-ju, na 0,5 mikrograma na kilogram. Foto: BoBo
Težava v Srbiji pa je nastala tudi zato, ker je ministrstvo za kmetijstvo dvignilo mejo aflatoksina z 0,05 mikrograma na kilogram, kar je dovoljena meja v EU-ju, na 0,5 mikrograma na kilogram. Foto: BoBo
Mleko
Povečano koncentracijo aflatoksina so v nekaterih vrstah mleka vodilnih hrvaških proizvajalcev, kot sta Dukat in Vindija, našli v začetku februarja, ko so ga tudi umaknili s prodajnih polic. Foto: MMC RTV SLO

Srbski minister za kmetijstvo Goran Knežević je za B92 potrdil, da bo ministrstvo sklicalo izredni sestanek s predelovalci in proizvajalci mleka, s katerimi bodo poskušali sprejeti dogovor o zmanjšanju meje aflatoksina.

"Načrt srbske vlade je, kot smo že dejali, da je ta ukrep le kratkoročen, v vmesnem času pa bomo naredili vse, da to mejo ukinemo. Najprej moramo uskladiti ukrepe in pravilnik na ministrstvu, da z neoporečno koruzo in zeolitom, ki ga dajemo kmetom, uspemo, da krave iz organizma izločijo strupe in proizvajajo neoporečno mleko," je dejal Knezević.

Mineral zeolit rešitev za aflatoksin
Na koruznem šrotu, grobo zmletem zrnju za krmo živali, se lahko v okoliščinah, ko je podnebje toplo in vlažno, razvijejo plesni (to so vse mikroskopske vrste gliv). Te same po sebi niso nevarne za živali. Nevarni so toksini, ki jih plesni oziroma glive začnejo izločati v ustreznih pogojih, med njimi že omenjeni aflatoksin.

Aflatoksini so naravni strupi, ki pa so rakotvorni. Mineral zeolit, ki ga je omenjal srbski minister, pa v organizmu nase veže aflatoksin, kar pomeni, da ta ni več prisoten, tako v samem organizmu živali kot tudi posledično ne v mleku.

Kot je za B92 pojasnil Goran Knezević, so vseh 48 vzorcev mleka, ki so jih poslali na analizo, umaknili iz prodaje. Minister pa ni pojasnil, katere tovarne mleka in mlečni proizvodi so vprašljivi.

"Vse vzorce smo 18. februarja vzeli s prodajnih polic in jih poslali na analizo, ki je pokazala, da je ena tretjina vzorcev ustrezala evropskemu merilu, dve tretjini pa našim merilom. In to je vse."

Tako lahkotno o rezultatih analize ni govoril direktor nizozemskega laboratorija Robert van Gorkom. Za Blic je dejal, da je raven aflatoksina, ki presega mejo 0,05 mikrograma na kilogram, v vsakem primeru "alarmantna".

Različna merila
V nizozemskem laboratoriju so ugotovili, da je 69,75 odstotka vzorcev mleka, ki so ga poslali iz Srbije, imelo več kot 0,05 mikrograma aflatoksina na kilogram, pri dveh vzorcih pa je bila vrednost celo višja od 0,5 mikrograma na kilogram, kolikor je najvišja dovoljena vrednost aflatoksina v Srbiji.

Aflatoksin našli tudi v mlečnih proizvodih Dukata, Vindije in Mercatorja
Spomnimo. Pred dnevi so o vsebnosti rakotvornih aflatoksinov M1 poročali tudi iz Hrvaške, zaradi česar so vodilni proizvajalci mleka začasno prekinili odkup mleka z več kot 400 kmetij v Slavoniji.
Povečano koncentracijo aflatoksina pa so našli v nekaterih vrstah mleka vodilnih hrvaških proizvajalcev, kot sta Dukat in Vindija.

Povečane vrednosti škodljivih snovi so našli tudi pri nekaterih drugih domačih in tujih proizvajalcih, med drugim tudi v trajnem mleku blagovne znamke Mercator, ki ga za slovensko trgovsko verigo proizvajajo v Tuzli v Bosni in Hercegovini.