Na južnokorejskem otoku sta bila ubita dva marinca, 17 je bilo ranjenih, med ranjenimi pa so bili tudi trije civilisti. Foto: EPA
Na južnokorejskem otoku sta bila ubita dva marinca, 17 je bilo ranjenih, med ranjenimi pa so bili tudi trije civilisti. Foto: EPA
Klemen Grošelj
Klemen Grošelj je prepričan, da je kompromis mogoč, a je vse odvisno od mednarodne skupnosti. Foto: MMC RTV SLO
Spopad med Korejama

Potem ko je Severna Koreja z obstreljevanjem južnokorejskega otoka Jeonpjeong zanetila najhujši spor med sosedama od konca korejske vojne in na noge vrgla mednarodno skupnost, smo se o incidentu in njegovih posledicah pogovarjali z obramboslovcem Klemnom Grošljem. Kaj je povedal, si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

Severna Koreja je v tem letu začela stopnjevati provokacije. Ali je to povezano s prenosom oblasti v državi ali so v ozadju še kakšni drugi razlogi za te vojaške incidente?
Sam ocenjujem, da gre za preplet prenosa oblasti v Severni Koreji in pa pritiskov na mednarodno skupnost, saj postaja vse očitneje, da je tamkajšnji režim v resni krizi. Mislim, da današnji spopad in pa nedavno jedrsko razkritje nista naključji in gre za premišljene poteze severnokorejskega režima.

Do zdaj se je Južna Koreja na provokacije odzivala zadržano, a kako dolgo bo še tako? Kakšna je možnost za vojno na Korejskem polotoku?
Mislim da 'totalna' vojna ni nikomur v interesu, je pa seveda vedno mogoče, da zadeve uidejo nadzoru in eskalirajo v 'totalno' in zelo uničujočo vojno ne samo na polotoku, ampak v regiji. Gre za resen incident, ki opozarja, da so razmere dejansko zelo nepredvidljive in eksplozivne.

Kdo in kaj lahko sploh stori, da bi ustavil Severno Korejo in njeno izzivanje?
Tu imajo ključno vlogo ZDA in Kitajska s svojim vplivom. Severnokorejski režim je, kot je to dokazal v preteklosti, še kako dojemljiv za kompromise, ki zagotavljajo njegovo preživetje in predvsem status quo oziroma privilegije severnokorejske politične elite. Torej kompromis je mogoč, ostaja samo vprašanje cene, ki jo je mednarodna skupnost pripravljena plačati.

Incident se je zgodil le dan po razkritju sodobnega jedrskega objekta v Severni Koreji. V kakšni fazi je sploh severnokorejski program in kakšno grožnjo varnosti v tem delu sveta predstavlja?
Gotovo gre za relativno razvit program, vendar pa ostaja vprašanje, do katere mere je razvit vojaški del tega programa oziroma ali ima Severna Koreja operativno jedrsko bombo, testno očitno ima, kar je potrdila s testi v preteklosti, čeprav ne povsem uspešnimi. Vsekakor je Severna Koreja jedrska vojaška sila, ne vemo pa, ali tudi severnokorejski režim razume jedrsko orožje kot sredstvo odvračanja zunanjih pritiskov ali pa kot operativno vojaško sredstvo. Če gre razmišljanje v smeri zadnjega, potem je to zelo slaba novica za regijo in svet.

Spopad med Korejama