Stephen Bosworth je prepričan, da šeststranska pogajanja še niso mrtva. Foto: EPA
Stephen Bosworth je prepričan, da šeststranska pogajanja še niso mrtva. Foto: EPA
ZDA želijo Severno Korejo za pogajalsko mizo

Ameriški odposlanec je po pogovoru z južnokorejskim zunanjim ministrom Kim Sung Hvanom povedal, da ga severnokorejske trditve ne presenečajo, da jih vidi kot izzivanje, a da vse skupaj ne pomeni nove krize, saj ZDA "že leta in leta spremljajo in analizirajo severnokorejski jedrski program". Ob tem je dodal še, da gre v tem primeru za očitno kršitev resolucije Združenih narodov.

Bosworth je povedal, da bi šeststranska jedrska pogajanja, ki so zamrla marca letos, še lahko obudili. "Še vedno dihamo in mislim, da imamo možnost, da jih znova obudimo v življenje," je pojasnil. Ameriški odposlanec se je v Azijo podal prav zato, da bi obudili pogajanja, in pojasnil, da so pripravljeni na pogajanja s Severno Korejo, a da se ne bodo "pogajali samo zaradi pogajanj".

Hacker: Videl sem na stotine centrifug
Bosworth se je odzval na trditve ameriškega znanstvenika Siegfrieda Hackerja, ki je za New York Times povedal, da je med obiskom Severne Koreje videl "na stotine centrifug" in bil presenečen nad opremljenostjo naprav, videl pa je tudi nov vodni reaktor. Ob tem je dodal, da mu je severnokorejska stran zatrdila, da 2.000 centrifug uporabljajo za bogatenje, a sam ni mogel preveriti, ali v kompleksu Jongbjon že proizvajajo nizko obogateni uran.

Dovolj za izdelavo do 12 jedrskih bomb
Na Hackerjeva pričanja se je že odzval tudi ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je povedal, da bi novi obrat Severni Koreji omogočil izdelavo jedrskih bomb. Hitrost, s katero Pjongjang razvija svoj jedrski program, tako še podžiga sume, da kljub sankcijam Združenih narodov prejema pomoč iz tujine. Severna Koreja, ki je v letih 2006 in 2009 izvedla jedrske poskuse, naj bi imela dovolj materiala za izdelavo od šest do 12 jedrskih bomb.

ZDA želijo Severno Korejo za pogajalsko mizo