Spopad med sirsko vojsko in opozicijskimi silami se je zgodil v četretek v vsai Tremsa, kjer so bile uničene številne hiše, natančnega števila žrtev še ni. Foto: EPA
Spopad med sirsko vojsko in opozicijskimi silami se je zgodil v četretek v vsai Tremsa, kjer so bile uničene številne hiše, natančnega števila žrtev še ni. Foto: EPA
Sirija
Pripadniki uporniške Svobodne sirske vojske med dnevnim urjenjem v Sarmadi, v bližini province Idlib. Foto: EPA
Sirija
Člani opazovalne misije ZN-a so potrdili uporabo težkega orožja v vasi Tremsa. Foto: EPA
Napad na Tremso
Foto: EPA
Napad na Tremso
Foto: EPA
Napad na Tremso
Foto: EPA
Napad na Tremso
Foto: EPA
Sirija: V Tremsi res pokol civilistov?
Sirske vladne sile so napadle upornike in ne civiliste

Sirske sile so napadle domove vojaških dezerterjev in upornikov, in ne civilistov, so zapisali v poročilu člani opazovalne misije ZN-a po ogledu vasi Tremsa, kjer naj bi bilo v četrtek ubitih 200 ljudi.

"Sirija je v državljanski vojni"
Mednarodni odbor Rdečega križa je uradno razglasil, da je vsesplošno nasilje v Siriji preraslo v državljansko vojno. S tem razglasom ICRC-ja so vsi sodelujoči v spopadu dolžni spoštovati ženevske konvencije, ki regulirajo vojne spopade, kar povečuje verjetnost, da bi se vojni zločinci znašli pred mednarodnim sodiščem.

"Mednarodni človekoljubni zakoni veljajo, ne glede na sovražnosti med vladnimi in opozicijskimi skupinami," opozarja ICRC obe strani, da so zdaj vsa dejanja v spopadu predmet presojajo v luči mednarodnih vojnih zakonov.


Člani opazovalne misije ZN-a so po sobotnem ogledu vasi potrdili uporabo težkega topništva, ki ga po dogovoru s posebnim odposlancem ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofijem Annanom sirske vojaške sile ne bi smele uporabljati. Uporabo težkega topništva sta že obsodila tako Annan kot generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Kot so še zapisali opazovalci v poročilu, so v Tremsi videli zrušene hiše in požgano šolo. ''Na ulici smo videli mlake krvi, prav tako so bili zidovi v domovih oškropljeni s krvjo, na tleh pa smo videli prazne naboje,'' je dejala tiskovna predstavnica misije Sausan Ghosheh.

Sirija zanika uporabo težkega topništva
Sirska oblast je že zanikala obtožbe, da je v četrtkovem napadu uporabila težko topništvo in helikopterje. Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi je dejal, da so sirske varnostne sile v spopadu, in ne v pokolu, ubile 37 upornikov in dva civilista, druge napade pa so po njegovih besedah izvedli uporniki.
"Vladne sile niso uporabile ne letal, ne helikopterjev, ne topništva. Od težkega orožja smo uporabili ročni raketomet RPG," je dejal Makdisi novinarjem na tiskovni konferenci.
Ob tem je še dodal, da je bilo Annanovo pismo "prenagljeno", saj med drugim ne vsebuje vseh dejstev glede uporabe težkega topništva. V spopadu je po besedah Makdisa sirska vojska napadla pet hiš, v katerih so po njegovih besedah bivali "oboroženi teroristi". Napad sirske vojske pa naj bi se dogajal na območju, ki naj bi bilo premajhno za uporabo težkega topništva.
Opazovalci na ogledu vasi Tremsa tudi danes
Opozicijske sile namreč trdijo, da so za uboj najmanj 200 civilistov v Tremsi odgovorne vladne sile. Na spletu so celo objavili videoposnetke množičnih grobišč, ki jih opazovalci ZN-a še niso potrditi. Da bi bili bliže resnici, kaj se je pravzaprav dogajalo pretekli četrtek, se bodo člani opazovalne misije vrnili na ogled vasi tudi danes in poskusili določiti vsaj približno število žrtev.
Na Sirskem observatoriju za človekove pravice so potrdili identiteto 103 žrtev, med njimi 50 upornikov.

Kot je poročal dopisnik britanskega medija BBC iz Bejruta Jim Muir, se preiskava kraja dogodka razlikuje od tistega pred dvema mesecema, ko je bilo v sirski pokrajini Homs v mestu Hula ubitih najmanj 90 ljudi, 300 pa jih je bilo ranjenih. Tja so opazovalci ZN-a vstopili le nekaj ur po samem napadu, v vas Tremsa pa so vstopili 48 ur po napadu, zato tudi niso mogli določiti natančnega števila žrtev.

Oviranje preiskave?
Aktivist Basel Darviš je medtem za agencijo Associated Press dejal, da so številna trupla pod ruševinami hiš. Prav tako so po njegovih besedah opazovalci v vas vstopili v spremstvu sirske vojske, da bi jim tako preprečili kakršno koli komunikacijo z opozicijskimi silami.

Putin se bo v torek sestal z Annanom glede mirovnega načrta
Ruski predsednik Vladimir Putin se bo v torek v Moskvi sestal s Kofijem Annanom, da bi se pogovorila o končanju krize v Siriji in Annanovemu mirovnemu načrtu. Kot so sporočili iz Kremlja, naj bi ga Putin podprl. Annanov mirovni načrt vključuje sodelovanje obeh strani, tako opozicijskih upornikov kot sirske vojske, in sicer z enim samim namenom – končati prelivanje krvi med nedolžnimi civilisti.
Iran sprtima stranema znova ponudil roko sprave
Znova pa je svojo pomoč pri rešitvi krize v Siriji ponudil Iran. Še več, iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je naznanil, da je Iran pripravljen gostiti mirovne pogovore med opozicijskimi aktivisti in sirsko oblastjo.

Teheran je sicer že večkrat ponudil svojo pomoč pri reševanju krize, a so ga zavrnile tako sirska opozicija kot zahodne in arabske države, ki Iran obtožujejo, da vojaško podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada pri zatiranju upora. Iran pa je nasprotno obtožil nekatere zahodne in arabske države, da oborožujejo sirske upornike z namenom, da bi pomagale zrušiti Asadov režim.

Sirija: V Tremsi res pokol civilistov?
Sirske vladne sile so napadle upornike in ne civiliste