Združeni narodi so potrdili, da je skupina opazovalcev v petek preiskala območje blizu vasi Treimsa. Foto: EPA
Združeni narodi so potrdili, da je skupina opazovalcev v petek preiskala območje blizu vasi Treimsa. Foto: EPA
Sirija
Iz Sirskega observatorija za človekove pravice pa so sporočili, da je v petek v nasilju po Siriji umrlo najmanj 118 ljudi. Foto: EPA
Sirija
Tudi Iran je potrdil podporo mirovnemu načrtu posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Foto: EPA

Kaj se je v četrtek dogajalo v vasi Tremsa, še vedno ni znano, saj o dogodku ni neodvisnih poročil. Iz mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International zato opozarjajo, da mora biti ZN-u zagotovljen neoviran dostop za preiskovanje takšnih incidentov. "Brez neodvisnega preučevanja dejstev je nemogoče dokazati, kaj se je v resnici zgodilo," je dejala programska direktorica oraganizacije Amnesty International Ann Harrison.

Združeni narodi so potrdili, da je skupina opazovalcev v petek preiskala območje blizu vasi Tremsa. Na spletu so se pojavile tudi fotografije in posnetki vozil opazovalne misije ZN-a in okoliških prebivalcev, ki opazovalcem kažejo s krvjo zamazana oblačila in ostanke nabojev. Eden izmed moških na posnetku je dejal, da je bilo v napadu uporabljeno rusko orožje.

Annanov načrt v šestih točkah:
1) končanje nasilja,
2) politični dialog,
3) dostava humanitarne pomoči na območja, ki jih je 16 mesecev trajajoči konflikt v državi najbolj prizadel,
4) končanje nezakonitih pridržanj,
5) prosto gibanje za novinarje,
6) svoboda združevanja in pravica do mirnih protestov.

Ban Ki Mun: Nedejavnost postaja dovoljenje za nove poboje
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v petek izrazil ogorčenje in obsodil pokol civilistov v vasi Treimsa v provinci Hama. "Ta nasilna dejanja jasno kršijo mirovni načrt v šestih točkah resolucije Varnostnega sveta ZN-a in mednarodno pravo. Prav tako mečejo resen dvom na zadnje izraze zavezanosti načrtu šestih točk predsednika Bašarja Al Asada na srečanju s posebnim odposlancem ZN-a in Arabske lige Kofijem Annanom," je sporočil Ban Ki Mun.

Prav tako zahteva od sirske vlade dostop opazovalcev ZN-a v vas Tremsa. Tako od sirskih vladnih sil kot od opozicije pa je zahteval takojšnje prenehanje spopadov in prelivanja krvi. "Države članice ZN-a pozivam, da nemudoma ukrepajo kolektivno in odločno ter ustavijo tragedijo v Siriji. Nedejavnost postaja dovoljenje za nove poboje," je še dejal in poudaril, da morajo biti odgovorni za dejanja tudi ustrezno kaznovani.

Nasilje se nadaljuje
Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je v petek v nasilju po državi umrlo najmanj 118 ljudi, med njimi je bilo več deset civilistov, od tega enajst otrok, ki so umrli na protirežimskih protestih. Med žrtvami je bilo tudi 37 vojakov vladnih sil in 32 nasprotnikov režima.

Danes pa je bilo med streljanjem in spopadi v pokrajini Homs ubitih najmanj pet ljudi, med njimi tudi nosečnica in dva upornika. Ženska je umrla v obstreljevanju mesta Qusair, upornika pa sta umrla v spopadih v mestu Homs.

Pri reševanju krize v Siriji bi sodeloval tudi Iran
Iz Irana pa so danes sporočili, da je država pripravljena pomagati pri reševanju krize v Siriji. "Iran je pripravljen pomagati pri vzpostavljanju stabilnosti in varnosti v Siriji, da se prepreči kriza, ki se hitro širi po celotni regiji," je dejal predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast.

Teheran je že večkrat ponudil svojo pomoč pri reševanju krize, vendar so ga zavrnile tako sirska opozicija kot zahodne in arabske države, ki Iran obtožujejo, da vojaško podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada pri zatiranju upora. Iran je nasprotno obtožil nekatere zahodne in arabske države, da oborožujejo sirske upornike z namenom, da bi pomagale zrušiti Asadov režim.

A Iran takemu delovanju nasprotuje. Med drugim je Mehmanparast kritiziral določene države iz regije, ki menijo, da lahko z oboroževanjem upornikov rešijo krizo: "Namesto da spodbujajo konflikte in potiskajo Sirijo vse bližje državljanski vojni, bi morale te države svoj vpliv uporabiti za ustvarjanje dialoga med vlado in opozicijo."