Priprave na referendum so oteževale vremenske razmere. Foto: EPA
Priprave na referendum so oteževale vremenske razmere. Foto: EPA

O referendumu odločajo v štirih pretežno srbskih občinah, v katerih je okoli 35.000 volilnih upravičencev. V Kosovski Mitrovici, Zvečanu in Zubinem Potoku bo glasovanje potekalo danes in v sredo, v Leposaviču pa samo v sredo. Oba dneva bo 82 volišč odprtih od 7. do 19. ure. Iz treh albanskih vasi v občini Zvečan so že sporočili, da ne bodo glasovali.
Referendumu nasprotujejo tako predstavniki mednarodne skupnosti na Kosovu, ki menijo, da je to korak nazaj, kot tudi predstavniki uradnega Beograda. Ti menijo, da bi sprejetje referenduma le poslabšalo položaj Srbije in kosovskih Srbov.

Ob tem so oblasti v Prištini sporočile, da referendum jemljejo še kako resno. "To je nezakonit referendum brez pravnega ali političnega učnika. To je poskus skupine tamkajšnjih Srbov, da dobijo demokratično legitimnost nasproti drugim Srbom," je dejal namestnik kosovskega premiera Hajredin Kuci.

Kosovo bo v sredo obiskal posrednik EU-ja Robert Cooper, ki je pristojen za dialog med Beogradom in Prištino. Namen njegovega obiska je priprava naslednjega kroga pogovorov, saj so zaradi različnih stališč odložili že dogovorjeno srečanje glede regionalnega sodelovanja med Beogradom in Prištino.