Mitt ROmney in Rick Perry ena na ena. Ponovno je bil uspešnejši nekdanji guverner Massachusettsa. Foto: EPA
Mitt ROmney in Rick Perry ena na ena. Ponovno je bil uspešnejši nekdanji guverner Massachusettsa. Foto: EPA
Od vseh osmih kandidatov sta vtis naredila le Romney in Cain. Foto: EPA
V republikansko rdečo opravljena publika v Hanovru. Foto: EPA

Republikanska debata v New Hampshiru, eni izmed prvih zveznih držav, ki bo oddala svoj glas za predsedniško tekmo, ki bo vrhunec doživela novembra prihodnje leto, je minila v znamenju gospodarske krize.

Romneyjev glavni tekmec, teksaški guverner Rick Perry, je nujno potreboval dobro predstavo, potem ko so mu ratingi v zadnjih javnomnenjskih raziskavah občutno padli. Toda Perry se, tako kot pri prejšnjih dveh debatah, ponovno ni izkazal. Republikanski strategi tavajo v temi, zakaj Perryju nikakor ne uspe vrnitev in kam je izginil njegov "žar", poroča Guardian.
Perryjev tabor naj bi se potožil, da je bil 61-letni guverner v zadnji debati utrujen, ker je moral "tako dolgo stati". Tokrat je Perry sedel, a je še vedno gladko pogorel. "Naslednjič si bo moral očitno priskrbeti žimnico," je veteranski republikanski strateg Alex Castellanos sarkastično komentiral Perryjev zaspani nastop za CNN.

Republikanski "ne" Obamovemu načrtu ustvarjanja delovnih mest
Republikanci v senatu so skupaj s še dvema demokratskima senatorjema s 50 glasovi proti in z 49 glasovi za zavrnili Obamov 447 milijard dolarjev vreden sveženj za nova delovna mesta. "Današnji izid glasovanja še zdaleč ni konec boja," se je Obama odzval na izid. Republikanci načrtu nasprotujejo, ker bi obremenil najpremožnejše. Predsednik je več tednov vodil intenzivno kampanjo za zakonski predlog, a mu kljub temu ni uspelo prepričati niti enega samega republikanca.

Močno zaželena podpora Christieja
V debati, v kateri ni bilo kaj dosti govora o političnih programih, je Romney izšel kot najspretnejši govorec in najbolj sproščen, precej bolj kot leta 2008, ko se je prvič potegoval za republikansko nominacijo.

Le nekaj ur pred Romneyjevim blestečim nastopom je nekdanjega guvernerja podprl guverner New Jerseyja Chris Christie, ki ga je vodstvo republikanske stranke zaman pozivalo, naj se poteguje za predsedniško kandidaturo. Christie je dejal, da je Romney pravi mož za vodenje države, ki ne bo preživela še štirih let Baracka Obame.

Romneyju tako kaže najbolje med republikanci, ki sicer nad njim večinoma niso najbolj navdušeni. Pomisleke vzbuja njegova mormonska veroizpoved, največ težav pa mu dela uspešna zdravstvena reforma v Massachusettsu leta 2006. Po tej reformi je bila izdelana tudi Obamova zvezna reforma, ki so jo republikanci ostro zavračali, češ da je "socialistična".
Romney svojo reformo zagovarja, Obamovo pa zavrača, v torek pa je prišel na dan še neroden podatek, da so nekdanji Romneyjevi svetovalci pomagali pri izdelavi Obamove reforme. Christie trdi, da je "intelektualno povsem nepošteno" primerjati obe reformi.

Edini omembe vreden Cain
Za Romneyjevega edinega resnega tekmeca se je v zadnjih tednih izkazal temnopolti južnjaški poslovnež Herman Cain, ki se je s svojo kombinacijo humorja in populistične desničarske politike prebil na vrh priljubljenosti. Prav zato je bil v pogovoru tarča kritik tekmecev, ki so napadali njegov "načrt 9-9-9", kar pomeni reformo davčnega sistema z 9-odstotnim davkom na porabo, z davkom na plače in davkom na podjetja.
Cain je bil poleg Romneyja vseeno edini izmed osmih kandidatov, ki je s svojo torkovo predstavo naredil vtis.

Debata v znamenju napadov
Sicer pa je soočenje minilo v napadih na Obamo in njegovo vlado. Newt Gingrich je za zadnjo recesijo okrivil predsednika centralne banke Bena Bernankeja in finančnega ministra Timothyja Geithnerja, Romney je izrazil podporo državnemu reševanju bank leta 2008, ob tem pa nasprotovanje reševanju avtomobilske industrije leta 2009, čeprav je bil tudi drugi ukrep prav tako uspešen in je ohranil več sto tisoč delovnih mest.

Romney kaže, da postaja prepričan, da bo zmagal, saj se je začel umeščati proti sredini in je dejal, da lahko pri reševanju gospodarskih težav sodeluje z "dobrimi" demokrati. Perryju pa ne bo pomagalo priznanje, da gospodarskega načrta doslej še ni izdelal.