Foto:
Foto:
Na rusko postajo, ki je bila na plavajoči ledeni gori v polarnem krogu, se je v sredo zrušila 10 metrov visoka ledena stena.

To je po koncu reševalne akcije povedal vodja reševalne ekipe Leonid Bogdanov. Ruski reševalci so se do raziskovalcev s helikopterji prebili šele danes.

Na rusko postajo SP-32 se je v sredo zrušila 10 metrov visoka ledena stena. Pri tem je bila uničena večina postaje. Raziskovalci so bili na plavajoči ledeni gori, ki je od celine oddaljena 700 kilometrov, v razbitinah postaje ujeti kar tri dni, pri tem pa nihče od znanstvenikov ni utrpel poškodb.

Dva ruska helikopterja sta se na zahtevno reševalno misijo podala z norveškega otoka Spitzenberg. Zaradi nevarnosti potopitve celotne ledene plošče helikopterja nista mogla pristati na njej, zato so morali prezeble znanstvenike in njihova dva psa dvigniti. Na Spitzenberg naj bi se helikopterja vrnila predvidoma zvečer.

Znanstvenikom so kljub temperaturam okoli 35 stopinj Celzija pod ničlo uspelo preživeti z zalogami, ki so jih uspeli rešiti, še preden se je njihova raziskovalna postaja potopila. Pomoč pa so poklicali s satelitskim telefonom.

Ledena plošča se je od celine po navedbah odtrgala zaradi bližnjega toka toplejše vode.