Foto: EPA
Foto: EPA

Samo decembra so morale države, ki naj bi bile prejemnice cepiva, zavrniti več kot 100 milijonov odmerkov, doniranih Covaxu, večinoma zaradi kratkega roka trajanja, je po poročanju ruskega portala rt.com Evropskemu parlamentu v četrtek dejala Etleva Kadilli, vodja oddelka za zaloge ZN-ove agencije za otroke Unicef.

Unicef je v četrtek še sporočil, da je bilo decembra uničenih okoli 15,5 milijona zavrnjenih odmerkov. Donacije teh odmerkov je zavrnilo več držav.

Revnejše države imajo sicer več težav s sprejemanjem doniranih odmerkov cepiv. Številnim primanjkuje skladišč za sprejem pošiljk, s kampanjami za cepljenje imajo težave tudi zaradi notranjih nestabilnosti in obremenjene zdravstvene infrastrukture.

Velika težava pa je tudi kratek rok trajanja doniranih cepiv, kar predstavlja posebno težavo za države, ki želijo cepiva dostaviti svojemu prebivalstvu na odročnih krajih.

V Covaxu medtem pravijo, da se približujejo temu, da bodo dosegli milijardo razdeljenih odmerkov. Okoli tretjino teh odmerkov je doniral EU.

Medtem Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki soupravlja Covax, kopičenje zalog cepiva od bogatih držav označuje za moralni poraz.

92 držav v letu 2021 ni izpolnilo WHO-jevega cilja 40-odstotne precepljenosti zaradi več dejavnikov, je opozoril generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Revnejše države čez leto tako prejemajo le omejeno število odmerkov, nato pa prejmejo odmerke, ki jim bo kmalu potekel rok, obenem pa ne prejmejo potrebne opreme, kot so injekcije.

Kot še piše rt.com, nekateri kritiki pravijo, da je težava Covaxa ta, da se zanaša na velikodušnost bogatih držav, namesto da bi se zavzemal za širšo dostopnost cepiv s premagovanjem zakonskih ovir, kot je zaščita patentov.