Foto: EPA
Foto: EPA

Gre za predvidoma 612.064 odmerkov cepiva, ki naj bi jih prednostno usmerili v Afriko.
Afrika ima najnižjo precepljenost, hkrati pa higienske in druge razmere, vključno z dostopom do pitne vode, onemogočajo učinkovit boj proti pandemiji, so poudarili v sporočilu za javnost po dopisni seji vlade.

Dodali so, da je usmeritev v Afriko skladna s slovensko strategijo mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, ki določa prednostna geografska območja, vključno z južnim sosedstvom in podsaharsko Afriko, ter dejanskimi potrebami držav prejemnic.

Vlada je danes sprejela tudi sklep o prenehanju veljavnosti sklepa z dne 28. septembra o nabavi dodatnih 100.000 odmerkov cepiva Janssen.

Potem ko je posvetovalna skupina za cepljenje 7. oktobra predlagala, da se vektorska cepiva, med katera spada tudi cepivo Janssen, uporabljajo omejeno, je Slovenija do 15. oktobra prejela še skoraj 80.000 odmerkov tega cepiva v okviru rednih dobav, ki so trenutno v skladišču.

Posledično v Sloveniji ni več potrebe po dodatnih odmerkih cepiva Janssen, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Omejitev cepljenja z vektorskimi cepivi je sicer sledila smrti 20-letnice, cepljene s cepivom Janssen.

Spodbujanje precepljenosti z nagrajevanjem timov družinske medicine

Vlada je sprejela tudi poseben projekt za spodbujanje precepljenosti proti covidu-19. Sklenila je namreč, da se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo opravili dodatno delo in s tem zagotovili večjo precepljenost proti covidu-19 pri njih opredeljenih ljudi. Cilj projekta je povečanje precepljenosti predvsem v skupini starejših od 50 let.

Izvajalci programa so timi družinske medicine – zdravnik in srednja medicinska sestra oziroma diplomirana medicinska sestra – v javnih zdravstvenih zavodih in pri drugih izvajalcih javne zdravstvene službe. S povečanjem obsega opravljanja zdravstvenih storitev za promocijo in izvedbo cepljenja in z izplačevanjem delovne uspešnosti od povečanega obsega dela se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu.

Na ravni izvajalcev projekta so do možnosti dodatnega nagrajevanja v obliki delovne uspešnosti od povečanega obsega dela upravičeni samo zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki najmanj dve uri na teden opravljajo naloge, kot so dejaven pristop do posameznih pacientov, promocija cepljenja in izvedba cepljenja v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri dejavnostih v lokalnem okolju, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat ...

Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti od posebnega vladnega projekta lahko izvajalci uveljavljajo takrat, ko izkažejo vsaj 45 odstotkov opredeljenih pacientov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom.

Za izvajanje projekta bodo zagotovljena sredstva v državnem proračunu, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.