V manj razvitem svetu po ocenah strokovnjakov primanjkuje od pet do šest milijard odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: EPA
V manj razvitem svetu po ocenah strokovnjakov primanjkuje od pet do šest milijard odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: EPA

Ameriški predsednik Joe Biden je ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov sklical virtualni vrh o novem koronavirusu, na katerem so sodelovali tudi voditelji Kanade, Indonezije, Južne Afrike, Združenega kraljestva ter generalni sekretar Združenih narodov in generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

"Da premagamo epidemijo, jo moramo premagati povsod po svetu," je sporočil Biden. Pandemija covida-19 je po svetu zahtevala 4,7 milijona življenj. Ameriški predsednik je še poudaril, da morajo biti donacije odmerkov cepiv dane brez kakršnega koli političnega pogojevanja za prejemnike.

Neimenovani uradnik je medtem za Reuters dejal, da bodo ZDA cepiva od Pfizerja odkupile po ceni sedem dolarjev na odmerek, državam v razvoju pa jih bodo začeli dostavljati januarja.

Tudi EU bo doniral 500 milijonov odmerkov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na vrhu predstavila novo partnerstvo z ZDA, ki bo pomagalo pri cepljenju sveta. Poudarila je, da bo partnerstvo za globalno cepljenje pomagalo okrepiti dobavo cepiv, izboljšati dostavo in odpraviti zastoje v dobavnih verigah.

Ob tem je napovedala, da namerava EU do sredine prihodnjega leta donirati 500 milijonov odmerkov cepiv. "Vsak drugi odmerek, izdelan v EU-ju, bomo poslali v tujino," je tvitnila.

V revnejših državah primanjkuje za pet ali šest milijard odmerkov

ZDA so po navedbah predsednika na GS-ju ZN-u svetu namenile 160 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Junija so ZDA sicer od Pfizerja že odkupile 500 milijard odmerkov, s čimer naj bi skupaj drugim državam donirale 1,1 milijarde odmerkov cepiva.

To je še vedno precej manj od petih do šestih milijard odmerkov cepiva, ki bi jih po navedbah strokovnjakov potrebovale revnejše države, poroča Reuters.

ZN in WHO sta zaskrbljena nad počasnim cepljenjem in neenakomernim dostopom do cepiv. Do zdaj so po svetu skupno uporabili 5,9 milijarde odmerkov cepiva proti covidu, vendar so razlike zelo velike in v nekaterih revnih državah do zdaj niso cepili niti treh odstotkov prebivalstva. V Evropski uniji so do zdaj cepili približno 60 odstotkov prebivalstva, v Afriki le 3,6 odstotka.

Španija bo namenila novih 15 milijonov odmerkov za Covax

Pobuda Covax za dobavo cepiva revnejšim državam, ki jo podpirata WHO in Globalno zavezništvo za cepiva in imunizacijo (GAVI), je do zdaj dostavila okoli 286 milijonov odmerkov v 141 držav. Septembra so morali sicer cilj dobave za leto 2021 zmanjšati za skoraj tretjino, na skupno 1,425 milijarde odmerkov.

Španija se je medtem zavezala, da bodo okrepili svoje donacije cepiv pobudi Covax na 30 milijonov. Dodatnih 7,5 milijona odmerkov bodo namenili Latinski Ameriki in Karibom, 7,5 milijona pa državam v podsaharski Afriki in južni Evropi.