Bernie Sanders, ki je navdahnil milijone, je prav tako naglo svoje podpornike tudi razočaral, ko je podprl Hillary Clinton. Foto: Reuters
Bernie Sanders, ki je navdahnil milijone, je prav tako naglo svoje podpornike tudi razočaral, ko je podprl Hillary Clinton. Foto: Reuters
Nekateri najbolj zagrizeni Sandersovi podporniki pravijo, da novembra zdaj sploh ne nameravajo na volitve. Foto: Reuters
Bernie Sanders z Jeffom Weaverjem, enim glavnih kamnov spotike. Foto: Reuters
Sandersove podpornike mami tudi izjemno liberalna kandidatka Zelenih Jill Stein. Foto: Reuters

Sanders je namreč v sredo sicer res zagnal organizacijo Our Revolution (Naša revolucija), ki naj bi nadaljevala pobude, ki jih je Sanders zagovarjal med svojo kampanjo, "podpirala naslednjo generacijo naprednih voditeljev, opogumljala milijone, da bi se bojevali za napredne spremembe in povzdigovala splošno politično ozaveščenost Amerike".

A le nekaj dni pred uradnim zagonom organizacije je zaradi nestrinjanja glede financiranja in upravljanja organizacije že več kot polovica 15-članskega osebja podala svoj odstop. Kot poudarja Guardian, tu ni šlo za kakšne obrobne prostovoljce, ampak za tiste, ki so zasedali ključne položaje in ki menijo, da je Naša revolucija obsojena na propad.

Med osmerico, ki je zapustila Sandersovo barko, sta celoten organizacijski odbor in digitalni direktor Kenneth Pennington. Za organizacijo, ki meri na povezovanje prostovoljcev prek digitalne platforme, je to kar hud udarec. Do razpada sistema je prišlo, ko je Sanders za predsednika organizacije imenoval Jeffa Weaverja, vodjo svoje predsedniške kampanje, ki dela za Sandersa že 30 let. Pod Weaverjevim vodstvom je senator iz Vermonta osvojil več kot 13 milijonov glasov in 23 zveznih držav ter se nepričakovano izkazal za ostrega tekmeca Hillary Clinton v boju za demokratsko nominacijo.

Organizacija izdaja lastno načelo?
A že takrat, ko je Sanders še jezdil val obujenega političnega aktivizma in angažiranosti, kakršne ni bilo opaziti niti pri kandidaturi Baracka Obame leta 2008, je nezadovoljstvo nad Weaverjem znotraj Sandersovega tabora naraščalo. Mlajši člani osebja so bili kritični do denarja, ki ga je Weaver namenjal za TV-oglase, saj so menili, da bi se dalo ta sredstva bolje porabiti na terenu. Aktivisti, ki so zagovarjali neposredno demokracijo, so se pritoževali nad slabo koordinacijo med kampanjo in prostovoljci na terenu, med najglasnejšimi kritiki pa je bila tudi Claire Sandberg, ki je bila do tega tedna organizacijski vodja Naše revolucije.

"Jaz in drugi smo odšli, ker nas je skrbelo, da bo Jeff s svojim napačnim upravljanjem zavozil to organizacijo, kot je zavozil kampanjo," je povedala za New York Times. Sandbergova je še dejala, da jo skrbi, kako bo organizacija zbirala in zapravljala sredstva, saj se boji, da bo skupina "izdala svoje temeljno načelo s sprejemanjem denarja od milijarderjev, namesto da bi ostala neposredno demokratična in ljudska". Sandbergova tako meni, da se Naša revolucija preprosto ne bo mogla upreti denarju angažiranih milijarderjev, ki ga bo nato zmetala v TV-oglase, namesto da bi ga naložila v gradnjo "pristnega gibanja".

Revolucija, ki sprejema velike donacije
Neimenovani član osebja Naše revolucije je za portal Politico povedal, da so se organizaciji pridružili šele po zagotovilih Sandersa in njegove žene Jane Sanders, predsednice uprave, da Weaver pri organizaciji ne bo vpleten. A Weaverjevo imenovanje ni bilo edino, kar je odvrnilo najbolj zagrizene aktiviste. Naša revolucija je bila namreč registrirana kot t. i. organizacija 501(c)4, kar pomeni, da lahko sprejema večje donacije od anonimnih donatorjev. Glede na to, da si je Sanders med strankarskimi volitvami tako veliko bazo privržencev zgradil prav s kritiko sprejemanja velikih, anonimnih donacij v politiki, je registracija pod 501(c)4 za mnoge veleizdaja.

Nekatere moti tudi, da glede na to, kakšne težave ima Sanders s prepričevanjem manjšin, skupino vodita dva belopolta moška - Weaver in izvršni direktor Shannon Jackson, ki bi le s težavo prepričala segment volivcev, ki jih Sanders nikakor ni mogel zvabiti na svojo stran.

Je Sanders še relevanten?
Porajajo se tudi vprašanja, kaj naj bi Naša revolucija dejansko počela. V sredo je Sanders pretežni del svojega 40-minutnega govora namenil hvalospevom svoje predsedniške kampanje. 74-letni senator, ki se označuje za demokratičnega socialista, je sicer navedel kandidate in teme, na katere naj bi se osredotočala organizacija, se je pa ognil podrobnostim glede njenega delovanja. Nekaj govora je sicer bilo o organizaciji kampanje za določene kandidate in protestov proti preohlapni zakonodaji glede političnih donacij, a česa konkretnejšega ni bilo slišati.

Sanders je ponovno poudaril, da "se prave spremembe ne dogajajo od zgoraj navzdol, ampak ko se ljudje povežejo in zahtevajo korenite spremembe v državi", kar pa se nekako ne ujema z idejo velikega, vseameriškega projekta, ki bi zmobiliziral aktiviste. Tisto, kar bi dokončno lahko pokopalo Našo revolucijo, pa je sama vpletenost ali, bolje rečeno, nevpletenost Sandersa vanjo. Senator namreč namerava igrati bolj vlogo opazovalca in svetovalca kot pa dejanskega aktivnega udeleženca.

Vprašanje pa je tudi, koliko teže, vpliva in, ne nazadnje, kredibilnosti Sanders sploh še ima. Mnogi so mu namreč zamerili, da je podprl Hillary Clinton, ki naj bi predstavljala vse, proti čemur se je Sanders v kampanji bojeval - ni namreč kandidata, ki bi tako zelo poosebljal zlizanost politike s kapitalom, korporativnim denarjem in denarjem lobijev, kot prav Clintonova. Tako so po konvenciji demokratov v Philadelphii mnogi razočarani Sandersovi privrženci namesto Clintonovi izrekli svojo podporo kandidatki Zelenih Jill Stein ali libertarcu Garyju Johnsonu, nekateri so dejali, da ne bodo odšli na volitve, nekateri pa vztrajajo, da je celo Donald Trump manjše zlo od nekdanje državne sekretarke.