Po dolgih mesecih bridke kampanje sta Hillary Clinton in Bernie Sanders le složno nastopila - v dobro stranke. Foto: Reuters
Po dolgih mesecih bridke kampanje sta Hillary Clinton in Bernie Sanders le složno nastopila - v dobro stranke. Foto: Reuters
Sanders je navdahnil mnoge, zahvaljujoč doživeti kampanji z neuradnim sloganom "Fell the Bern" ("Začuti Berna"), pa se je registriralo na tisoče in tisoče mladih volivcev. Dobršen del je zdaj nad svojim kandidatom razočaran. Foto: Reuters
Bernie Sanders je nastopal kot ljudski kandidat, kot David v boju proti Goljatu. Foto: Reuters
Sanders je v kampanji bil pravo vojno proti Wall Streetu, posebnim interesom in mogočnim lobijem. Foto: Reuters
Dolga in za Clintonovo mestoma frustrirajoča kampanja se je končala s spravnim objemom. Foto: Reuters
Trump pravi, da njegov tabor odprtih rok sprejema Sandersove podpornike. Foto: Reuters

"Hillary Clinton bo demokratska nominiranka za predsednico in nameravam storiti vse, kar lahko, da zagotovim, da bo postala naslednja predsednica ZDA. Pri tej kampanji gre za potrebe ameriškega ljudstva in naslavljanje zelo resne krize, s katero se spopadamo. In ne dvomim, da je Hillary Clinton daleč najboljša kandidatka za to," je dejal 74-letni senator iz Vermonta v govoru, ki ga je New York Times gladko označil za "nanavdihujočega", in tako povsem obrnil ploščo, ki jo je vrtel vso svojo kampanjo. Kampanjo, v kateri je Sanders, poosebljeni David, skušal premagati Goljata, dobro utečeno mašinerijo nekdanje prve dame ZDA in okosteneli ustroj demokratske stranke.

Še aprila je na zborovanju v Philadelphii denimo retorično spraševal tole: "Si kvalificiran za predsednika ZDA, ko zbiraš na milijone dolarjev od Wall Streeta, katerega lakomnost, brezbrižnost in nezakonito početje so pomagali uničiti naše gospodarstvo?"

In: "Ko vztrajno podpiraš vrtanje nafte, kljub krizi, ki jo imamo s čisto vodo ... Američani ne verjamejo, da je to take vrste predsednica, ki jo potrebujemo za spremembe v Ameriki, da bi zaščitila delovne družine te države."

SandersClinton
Iraška vojnaNE
DA
Reševanje Wall St.NEDA
Domoljubni zakon 2001NEDA
Podaljšanje domolj. zakonaNEDA
Vojaško posredovanje v tujini NE DA
Trgovinski sporazum TPPNEDA
Smrtna kazen NE DA
Naftovod KeystoneNEDA
Ograja na meji z MehikoNEDA
Vrtanje na morjuNEDA
Obsodba IzraelaDANE
Top 10 donatorjevSindikati 9/10Banke 6/10
Sredstva interesnih odborov$0$20.300.000
Donacije, manjše od 200 $80,7 %19 %
Osebno premoženje$330.506$21.500.000


"Prodana duša"

Demokratični socialist, ki je navdahnil toliko mladih in politično apatičnih Američanov, ki je zbral rekordne vsote od malih donatorjev in ki je v ZDA nepričakovano sprožil pravo politično revolucijo, je z včerajšnjo podporo Clintonovi svoje privržence globoko razočaral, njegovemu gibanju pa grozi, da bo izgubilo vso kredibilnost in zagon ter zvodenelo tako hitro, kot je vzniknilo.

"Zlomil si mi srce in izdal levico, senator Sanders," je na Sandersovi Facebookovi strani zapisal eden izmed njegovih podpornikov, Cesar Agusto Diaz. Na Sandersov poziv "Za vedno naprej" pa je bila največkrat prebrana replika "Nikdar Hillary". "Inteligentni Berniejevi podporniki ne bodo nikdar podprli Hillary, ker predstavlja vse, proti čemur se borimo," pa je zapisal Daniel Whitfield. "Samo zato, ker je Bernie zapustil naše gibanje, ne pomeni, da je zamrlo."

Ostrejši je bil Patrick Hall, ki je nekako povzel glavnino komentarjev: "Prav gotovo si največja prodana duša vseh časov. Ona je dobesedno vse, o čemer si se pritoževal, ti pa boš v imenu strankarske politike vse to pozabil." Nekateri so povedali vse z objavo fotografij svojih smetnjakov z zmečkanim Sandersovim propagandnim gradivom v njih.

Trump snubi Sandersove podpornike
Da bo Sandersa za izdajalca označil republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, je bilo jasno, a nič kaj bolj prizanesljiva ni bila do vermontskega senatorja niti Jill Stein, najverjetnejša predsedniška kandidatka Zelenih, ki je še prejšnji teden snubila Sandersa, naj prevzame njeno mesto in novembra kandidira na napredni, liberalni listi Zelenih.

"Bernie Sanders je s podporo Hillary Clinton zabil zadnji žebelj v krsto svojega političnega gibanja. "Revolucija" je zdaj v rokah protirevolucionarne stranke," je povedala za RT. "Bernie je rekel, pozabimo na preteklost, ampak mislim, da ljudje ne morejo pozabiti tega gibanja, za katerega so tako trdo delali, da so ga zgradili. Veliko ljudi je gledalo to podporo v popolni nejeveri."

Na Twitterju je dr. Steinova, zdravnica inaktivistka, zapisala, da je razočarana, da Sanders ni želel govoriti z Zelenimi, ki da so edina resnično demokratična in napredna stranka, nato pa pozvala vse njegove privržence, naj se zdaj pridružijo njej. "Berniejevi podporniki, ponavljam, to ni konec. Niti približno ne. Skupaj lahko nadaljujemo politično revolucijo. Ne potrebujemo demokratov," je zapisala v seriji tvitov.

Razočarane Sandersove privržence pa snubi tudi Trump. "Vsem Berniejevim volivcem, ki si želijo konca slabim trgovinskim sporazumom in globalnim posebnim interesom, sporočam, da vas sprejemamo odprtih rok. Ljudje na prvem mestu," je sklenil svojo serijo tvitov, v katerih je Sandersa obtožil, da je s podporo "pokvarjeni, provojni, pro-TPP-jevski in prowallstreetovski Hillary" svoje podpornike pustil na cedilu. Ob tem je priložil še Sandersov govor iz Philadelphie, v katerem je senator, kot že omenjeno, dejal, da Clintonova ni ne usposobljena za predsednico ZDA, ne progresivna.

Po zadnjih anketah približno polovica Sandersovih podpornikov novembra ne bo podprla Clintonove.

V priloženi tabeli še enkrat izpostavljamo ključne razlike med Hillary Clinton in Berniejem Sandersom (Vir: PolitiFact).