Hillary Clinton je tudi uradno predsedniška kandidatka Demokratske stranke, ki ji je uspelo osvojiti več delegatskih glasov od tekmeca Bernieja Sandersa, sicer neodvisnega senatorja iz Vermonta. Tako je postala prva kandidatka ene od dveh večjih strank v ZDA. Foto: Reuters
Hillary Clinton je tudi uradno predsedniška kandidatka Demokratske stranke, ki ji je uspelo osvojiti več delegatskih glasov od tekmeca Bernieja Sandersa, sicer neodvisnega senatorja iz Vermonta. Tako je postala prva kandidatka ene od dveh večjih strank v ZDA. Foto: Reuters
Demokratska konvencija
Potek konvencije Demokratske stranke je zaznamoval tudi protest podpornikov Bernieja Sandersa. Foto: Reuters
Bill Clinton
Eden od govornikov v torek je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki je močno hvalil svojo soprogo. Foto: Reuters
Podporniki Bernieja Sandersa
Številni podporniki Bernieja Sandersa se niso sprijaznili s tem, da je njihov kandidat izgubil boj za nominacijo, in vztrajajo pri svojem nasprotovanju politiki Hillary Clinton. Foto: Reuters

Demokratska stranka je pred osmimi leti priskrbela prvega afroameriškega predsednika, zdaj pa se trudi, da bi ZDA prvič v njihovi zgodovini vodila ženska. Na konvenciji stranke so namreč razglasili delegatske glasove, in nekdanja prva dama, senatorka iz New Yorka in zunanja ministrica jih je prejela več kot dovolj.

Predstavniki zveznih držav in ozemelj so po abecednem vrstnem redu delili delegatske glasove, vmes se je kakšen obregnil ob republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, predvsem pa so delali reklamo svoji državi. Večina je poudarjala raznolikost, države, ki imajo še kaj indijanskih plemen, pa so to posebej poudarile.

Sandersovi podporniki kritični
Oster boj med Hillary Clinton in Berniejem Sandersom, ki je bil precej dolgotrajnejši in tesnejši, kot se je pričakovalo na začetku kampanje, je zaznamoval tudi konvencijo, čeprav je Sanders že priznal poraz in javno podprl svojo tekmico. A številni njegovi podporniki se z njegovo neuspešno kandidaturo niso sprijaznili.

Ko je Sanders na konvenciji spet izrekel podporo predsedniški kandidaturi Hillary Clinton, se je skupina njegovih delegatov in privržencev demonstrativno odpravila iz dvorane v bližnji novinarski šotor, kjer so se posedli in več kot uro razlagali svojo pravico.

Kot so trdili, je bila tekma za nominacijo prirejena v korist Hillary Clinton, ki naj bi zmagala s prevarami, še naprej pa so izražali zvestobo senatorju, ki jih je že večkrat pozval, naj nehajo in se pridružijo drugim demokratom v boju proti republikanskemu predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu.

Policija je po naročilu, naj vsem, ki so odšli, zaprejo vrata dvorane, to tudi storila in Sandersovim delegatom kljub njihovim legitimnim akreditacijam preprečila vrnitev v dvorano. Težave so imeli tudi novinarji, ki so jim policisti prav tako preprečevali pot med dvorano in šotorom.

V stranki naj se medtem ne bi več obremenjevali z zagrizenimi Sandersovimi podporniki, saj ankete kažejo, da je velika večina njegovih volivcev že sprijaznjena s kandidaturo Hillary Clinton, "neutolažljivi" pa je menda tako ali tako nikoli ne bodo volili.

Bill Clinton hvalil dosežke soproge na Bližnjem vzhodu
Ena od zvezd dneva je bil nekdanji predsednik Bill Clinton, ki je močno hvalil svojo soprogo. Kot je dejal, je bila njena odločitev postati zunanja ministrica pravilna, ob tem pa je naštel njene dosežke na področju boja proti podnebnim spremembam, boja za pravice žensk, miru na Bližnjem vzhodu in na drugih področjih.

Republikance, ki jo napadajo, pa je spomnil, kako so sodelovali z njo pri raznih projektih, še ko je bila prva dama in kasneje senatorka iz New Yorka. "Kako uskladiti to podobo s podobo, ki jo slikajo republikanci? Nemogoče, ker ena je resnična, druga pa karikatura in ker se z resnično podobo ne morejo spopasti, delajo karikaturo," je dejal. Govor je nekdanji predsednik sklenil s pozivom Američanom, naj volijo zanjo, ker jim bodo njihovi otroci za to hvaležni.

Med govorniki sta bila tudi Howard Dean, nekdanji guverner Vermonta, ki je leta 2004 izgubil boj za nominacijo proti Johnu Kerryju, ter nekdanja zunanja ministrica Madeleine Albright.

Razpoka v steklenem stropu
Torkov del konvencije se je sicer končal z videonagovorom Hillary Clinton, ki je dejala: "Ne morem verjeti, da smo ravnokar naredili največjo razpoko v steklenem stropu do zdaj." Stekleni strop je sicer izraz, ki predstavlja t. i. nevidno mejo za določeno družbeno skupino - praviloma se nanaša na ženske - pri vzponu njenih pripadnikov po hierarhični oziroma družbeni lestvici. "In če so kakšne majhne deklice ostale budne tako pozno, da bi gledale, naj povem, da bom morda postala prva predsednica, a ena od vas bo naslednja," je po poročanju BBC-ja dejala Hillary Clinton.

Hillary Clinton sicer ni edina predsedniška kandidatka. Predsedniška kandidatka zelenih je tako Jill Stein, ki vztrajno zavrača obtožbe demokratov, da lahko pomaga k izvolitvi Trumpa.

Pred dvorano protesti
V bližnjem parku Franklina Delana Roosevelta so se medtem nadaljevale demonstracije. Protestniki so spet skušali preplezati varnostno pregrado okrog celotnega kompleksa, ki poleg dvorane Wells Fargo zajema še dva ali tri športne stadione in ogromna parkirišča. Policija jih je nekaj aretirala.

Protestom se je zvečer pridružila skupina okrog 1.000 ljudi, ki je šla spet v hudi vročini od mestne hiše sedem kilometrov navzdol proti dvorani Wells Fargo. Med protestniki so bili tudi nasprotniki policijskega nasilja. V prvih vrstah so sicer lahko hodili le nebelci, belci pa so morali hoditi na začelju, ravno obratno, kot je med rasnim ločevanjem veljalo v sredstvih javnega prevoza.

Po združitvi obeh skupin je prišlo do sežiga izraelske zastave, prišlo pa je tudi do prerivanja med nasprotniki in zagovorniki pravic homoseksualcev. Policija je v paniki za nekaj časa zaprla promet podzemne železnice na progi do Wells Farga. Vozili so se lahko samo tisti z akreditacijami za konvencijo.