Foto:
Foto:
Italijanski premier Silvio Berlusconi.

Po oceni policije se je demonstracij udeležilo nekaj sto tisoč delavcev, po ocenah organizatorjev pa kar milijon ljudi.

Že zgodaj zjutraj so protestniki začeli prihajati v Rim na eno od treh zbirnih mest. Vse tri povorke so se opoldne srečale na trgu San Giovanni. Demonstracije so pripravili trije največji italijanski sindikati CGIL, CISL in UIL, ki imajo skupaj 11 milijonov članov. Udeleženci so pripotovali s 3.000 avtobusi in 40 posebnimi vlaki.

Berlusconi: "Sedanji pokojninski sistem je nevzdržen"
Protestniki se ne strinjajo s pokojninsko reformo, ki jo je italijanska vlada že potrdila, sedaj pa o njej razpravlja parlament. Italijanski premier Silvio Berlusconi želi povišati potrebno delovno dobo in predpisano starost za upokojitev. Od leta 2008 dalje bi bilo potrebno za upokojitev imeti 40 let delovne dobe ali pa dopolniti 65 let (za moške) oziroma 60 let (za ženske). Berlusconi spremembe utemeljuje z razlago, da se Italija spopada s staranjem prebivalstva in nizko stopnjo rodnosti.

Berlusconi je reformo načrtoval že v času prvega mandata leta 1994, vendar je moral zaradi množičnih protestov načrt opustiti. Le nekaj tednov kasneje je tedaj padla tudi njegova vlada.