Ciolos si je ugled zgradil v Bruslju, kjer so ga poznali kot diskretnega in vztrajnega pogajalca. Foto: Reuters
Ciolos si je ugled zgradil v Bruslju, kjer so ga poznali kot diskretnega in vztrajnega pogajalca. Foto: Reuters

46-letni Ciolos, ki je bil po odstopu Victorja Ponte izbran za novega romunskega premierja, je svojo tehnokratsko vlado predstavil v nedeljo. V njej so tako strokovnjaki Evropske unije kot vidni akterji romunskega gospodarstva in civilne družbe. Za novo vlado, ki naj bi Romunijo vodila do volitev jeseni prihodnje leto, je glasovalo 389 od 547 poslancev. Ciolos si je ugled zgradil v Bruslju, kjer so ga poznali kot diskretnega in vztrajnega pogajalca.

Ciolos je pred parlamentom povedal, da si bo prizadeval za okrepitev vloge Romunije znotraj Evropske unije in za spodbujanje gospodarske rasti v eni izmed najrevnejših in najbolj skorumpiranih članic povezave. Napovedal je tudi boj proti korupciji na visokih položajih. Ciolos je še dejal, da gre Romunija "skozi kritične trenutke, saj je zaupanje v državne institucije oslabljeno".

Dotedanji romunski premier Ponta je odstopil pred dvema tednoma po množičnih protestih, ki so sledili nedavnemu smrtonosnemu požaru v nočnem klubu v Bukarešti, v katerem je umrlo 55 ljudi. Po požaru so se na ulice romunskih mest namreč odpravili številni protestniki, ki so kritizirali korupcijo oblasti.