Moldavija, najrevnejša država v Evropi, je že dve desetletji razpeta med Zahod in Vzhod oziroma EU in Rusijo. Foto: EPA
Moldavija, najrevnejša država v Evropi, je že dve desetletji razpeta med Zahod in Vzhod oziroma EU in Rusijo. Foto: EPA

"Kri ni voda," je dejal v pogovoru za javno televizijo TVR1 desno usmerjeni predsednik Romunije. Izjava Basescuja je bila izrečena v kontekstu vrha Vzhodnega partnerstva v litovski prestolnici Vilna, na katerem naj bi Moldavija z Evropsko unijo podpisala pridružitveni sporazum. To je po nastopu prozahodne vlade leta 2009 prvi konkretnejši korak Moldavije k evro-atlantskim integracijam, hkrati pa tudi stran od navezanosti na Moskvo.

Moldavija je ena izmed treh zgodovinskih pokrajin Romunije in je kot nekdanja Besarabija že bila del samostojne Romunije. Že na začetku 19. stoletja je postala del ruskega imperija, nato je med obema svetovnima vojnama znova postala romunska, po drugi svetovni vojni pa si jo je tedanja Sovjetska zveza priključila nazaj. Leta 1991 je po razpadu Sovjetske zveze razglasila neodvisnost.

Moldavci previdni zaradi Pridnestrja
Večina prebivalcev te danes najrevnejše države v Evropi je romunske narodnosti, v Pridnestrju pa ruske, kar povzroča tudi notranje napetosti. Po razglasitvi neodvisnosti je leta 1992 sledila vojna, po kateri je Pridnestrje postala "de facto" samostojna država pod ruskim varstvom. Na jugu obstoji še avtonomna pokrajina Gagauzija, ki jo naseljuje majhno ljudstvo, ki sodi med turške narode, a so pravoslavne vere in prav tako močno navezani na Rusijo.

Romunija je bila že od nekdaj zagovornica združitve, Basescu pa se je tokrat tudi javno zavzel za to možnost. Poudaril je, da se zaveda, da tega ne bo mogoče uresničiti čez noč in nikakor ne "na silo ali v nasprotju z voljo Romunov na obeh straneh reke Dnjester". Vendar se "enoten narod nikoli ne bi smel odpovedati možnosti, da se združi", je dodal Bacescu.

Si Moldavci sploh želijo združitve?
V Moldaviji so do pobud o združitvi precej zadržani. Kot je dejal Basescu, so mu to pokazali tudi na njegovem obisku v Chisinauu letos poleti. Vendar če bo Moldavija pokazala interes za ponovno združitev, potem bo Romunija "brez omahovanja pozitivno odgovorila", je še dodal romunski predsednik.