Traian Basescu je postal romunski predsednik leta 2004. Foto: EPA
Traian Basescu je postal romunski predsednik leta 2004. Foto: EPA
Calin Popescu Tariceanu
Tariceanu in Basescu sta bila še nekaj let nazaj zaveznika, zdaj pa sta postala največja nasprotnika. Foto: EPA

Za suspenz predsednika je glasovalo 322 poslancev, proti pa jih je bilo 108. V 30 dneh po odločitvi parlamenta naj bi sledil referendum o odpoklicu predsednika, a je Basescu že pred glasovanjem napovedal, da bo odstopil, če bo izglasovan suspenz. To pomeni, da Romunijo v treh mesecih verjetno čakajo predčasne predsedniške volitve.

Ustavno sodišče ne vidi napak
Basescuju očitajo spodbujanje politične nestabilnosti, izvrševanje pritiska na delo sodnikov in vmešavanje v politične zadeve v korist nekaterih interesnih skupin. Čeprav ga je parlament suspendiral zaradi protiustavnega delovanja, pa ustavno sodišče ni odkrilo nobenih nepravilnosti. Po besedah opozicijskih socialdemokratov, ki so predlagali začasno odstavitev, je mnenje ustavnih sodnikov posledica vplivanja Basescuja.

Premier in predsednik v sporu
Spor med Basescujem in premierjem Calinom Popescujem Tariceanujem traja že nekaj mesecev, nazadnje pa se je zaostril potem, ko je premier predlagal prestavitev volitev v evropski parlament, ki so bile napovedane za 13. maj, čemur pa je predsednik nasprotoval. Premier je menil, da bi lahko na razplet volitev preveč vplivale notranjepolitične zdrahe, ki so se še stopnjevale, potem ko je Romunija s 1. januarjem postala članica Evropske unije in so se politiki med seboj začeli bojevati za večji vpliv. Voditelja sta se tudi medsebojno obtoževala glede vpletenosti v sumljive energetske posle, vredne več milijonov dolarjev.

Basescu ostaja priljubljen
Kljub očitkom o nepoštenem delovanju pa Basescu, ki je bil pred nastopom predsedniškega mandata župana Bukarešte, med Romuni ostaja najbolj priljubljen politik. Analitiki menijo, da lahko nadaljnja poglobitev politične krize ogrozi strukturalne reforme v novi članici EU-ja in upočasni dotok več milijard evrov pomoči za razvoj.