Premier in predsednik postajata vse večja politična rivala, kar pa škoduje predvsem ugledu Romunije. Foto: EPA
Premier in predsednik postajata vse večja politična rivala, kar pa škoduje predvsem ugledu Romunije. Foto: EPA
Stavka v Romuniji
Romunija velja za eno najbolj koruptivnih držav v Evropi in se je lani na lestvici znašla celo kot bolj podkupljiva država, kot sta Burkina Faso in Mehika. Foto: EPA

Novo stopnjevanje napetosti se je začelo v nedeljo zvečer, ko je premier Calin Popescu Tariceanu v pismu sporočil predsedniku Traianu Basescuju, da ni dobrodošel na ponedeljkovi izredni seji vlade, kjer so odločali o datumu volitev v Evropski parlament. Volitve, ki so bile napovedane za 13. maj, so prestavili na še nedoločen datum v drugi polovici leta, saj bi lahko po mnenju premierja številne notranjepolitične razprtije zasenčile evropske teme, čemur pa je predsednik nasprotoval.

Prav zaradi svojega nasprotovanja preložitvi volitev se je Basecu želel udeležiti seje vlade, saj po njegovem menju to ni le ustrezno, ampak tudi obvezujoče. Tariceanu mu je sicer v pismu napisal, da njegova navzočnost na seji ni določena z ustavo, ki predsedniku dovoljuje vodenje sej vlade namesto premierja, ko so na dnevnem redu zunanja politika, obramba ali vprašanja javnega reda.

Spor ogroža koalicijo
Spor med predsednikoma je vnesel nemir tudi v vladno koalicijo, saj je koalicijska Demokratska stranka naklonjena predsedniku in prav tako nasprotuje preložitvi evropskih volitev. Medtem pa so opozicijski socialdemokrati predlagali referendum, na katerem bi odločali o odvzemu mandata predsedniku Basescuju, ki ga obtožujejo, da hoče sprožiti predčasne volitve in spraviti Tariceanuja z oblasti.

Sredinska vlada je sicer požela veliko hvale, saj ji je uspelo izpeljati reformo državnih inštitucij, odpreti gospodarstvo in okrepiti boj proti korupciji. Romunija, ki je 1. januarja skupaj z Bolgarijo postala članica Evropske unije, mora 35 evropskih poslancev izvoliti najpozneje do 31. decembra.

Predsednik javno okaral premierja
Na volitvah leta 1994 sta Basescu in Tariceanu skupaj nastopila proti socialdemokratom, ki so jih večinoma sestavljali nekdanji komunisti. Skupaj sta obljubljala boj proti korupciji in vključitev Romunije v EU. Prav glede kourpcije je bilo v zadnjih letih največ medsebojnih obtožb. Do članstva v EU-ju sta oba voditelja še nekako brzdala svoja nasprotja, po novem letu pa so se znova začela obtoževanja. Spor je doživel višek, ko je pred mesecem dni premier nastopal v živi govorni oddaji na televiziji, kamor ga je poklical kar sam predsednik ter ga obtožil laganja in spodbujanja korupcije.